У Луцьку нейрохірурги прооперували шестимісячне немовля з деформацією черепа

22 Січня 2022, 11:49
У Луцьку дитячі нейрохірурги прооперували шестимісячне немовля з деформацією черепа 1894
У Луцьку дитячі нейрохірурги прооперували шестимісячне немовля з деформацією черепа

Кожного місяця до дитячого нейрохірурга Волинської обласної дитячої лікарні Михайла Ловги на консультацію звертаються пацієнти з деформаціями черепа, серед яких добра частина потребує нейрохірургічного лікування.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці. 

Як зазначив лікар, виявити ці деформації часом досить легко – вистачить професійного погляду на голову дитинки. Не зважаючи на добре «видиму» проблему, досі часто виявляються випадки, які вартувало прооперувати раніше. І більшість з цих діток оглядалась медичними працівниками різних спеціальностей. 

«Я часто згадуватиму про краніосиностози, не тільки тому, що ми добре вміємо їх лікувати, а й тому, що кілька років тому я пообіцяв одному з перших пацієнтів висвітлювати цю проблему максимально, щоб їхня історія з запізнілим лікуванням не повторювалась», – написав хірург.

Отже, краніосиностоз – передчасне зарощення швів (ліній між кістками черепа), що призводить до зменшення об‘єму черепної коробки (місця для мозку) і, відповідно, до грубої деформації черепа та притиснення головного мозку. І вчасна операція – запорука нормального розвитку дитини і повного одужання.

Серед видів краніосиностозів розділяються:

- синдромальні (дуже складні деформації черепа в комплексі з іншими вадами);

- несиндромальні (самостійні захворювання, хірургічне лікування яких призводить до повного виздоровлення пацієнтів).

Власне, найчастіше нейрохірурги проводять втручання при несиндромальних краніосиностозах, і найчастіше зустрічаються:

- тригоноцефалія (метопічний краніосиностоз)

- плагіоцефалія (коронарний краніосиностоз)

- скафоцефалія (сагітальний краніосиностоз)

Існують різні види хірургічних втручань при даній патології, але їхня суть полягає в правильно формуванні «нового» черепа під час операції. За словами лікаря. це справді дуже складні і досить творчі операції. 
 

Тривалість операції при відкритих пластиках черепа – багато годин і саме завдяки такій роботі лікарі досягають бажаних результатів. Адже «простої» операції в даному випадку замало, потрібна «правильна операція».

«Для мене особисто вона фізично виснажлива і технологічно складна, адже виправити пряму чи «втягнену» кістку і зробити з неї випуклу – дуже непросто. Тим не менше маємо чудові косметичні результати», – розповів Михайло Ловга.

Часом лікарі бачать тільки поверхневе виправляння деформації, яке не дає бажаного результату, відтак потрібно проводити повторні операції. 
 
«Розуміння як сформувати череп правильно, прийшло до мене остаточно під час тримісячного стажування в Цінціннаті в 2019 році, де є цілий напрямок хірургії краніо-фаціальних вад і де була можливість побачити дуже складні випадки та взяти участь в їх обговоренні. Сьогодні маємо першого в цьому році виписаного пацієнта з метопічним краніосиностозом. Неймовірне 6-місячне малятко через 7 днів після важкої операції з усмішкою виписується додому», - зазначив лікар. 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024