З початку тижня на Волині зростає кількість нових хворих на ковід, – Наталія Янко

15 Січня 2022, 09:56
«Омікрон» передається в чотири рази швидше за «Дельту», – Наталія Янко 412
«Омікрон» передається в чотири рази швидше за «Дельту», – Наталія Янко

За даними епідеміологічного нагляду та спостереження, з другої половини січня — лютому в Україні очікується зростання захворюваності на коронавірус, через штам «Омікрон».

Про епідемічну ситуацію, стан вакцинальної кампанії в області заступниця головного державного санітарного лікаря Волинської області Наталія Янко повідомила під час онлайн-брифінгу, який відбувся 14 січня у Волинській облдержадміністрації., йдеться на сайті Волинського обласного центру КПХ МОЗ України. 

У порівнянні із попереднім тижнем, відмічається зниження  захворюваності. Так за останній тиждень захворіло на 41% осіб менше, ніж за попередній (340 випадків проти 580 випадків). 

Померло майже вдвічі менше людей ніж попереднього тижня (15 випадків проти 27). Знизилась захворюваність серед дітей, за перший тиждень нового року захворіло 10 дітей проти 50 попереднього тижня.

Проте, починаючи з початку цього тижня, реєструється ріст захворюваності на коронавірусну хворобу. За 13 січня зареєстровано вдвічі більше випадків хвороби, в порівнянні з попереднім днем (168 проти 88). За цей же день померло 5 осіб віком від 54 до 88 років, день перед тим було 3 летальних випадки. Захворіло 14 дітей, наймолодшому хворому 2 роки.

Доповідачка зазначила, що штам «Омікрон» частіше призводить до інфікування в домашніх осередках у порівнянні зі штамом «Дельта».

Окрім того, новий штам має менший інкубаційний період. У середньому він становить 3 доби.  

Відбувається зсув захворюваності на штам «Омікрон» у більш молодшу вікову групу. Якщо середній вік осіб, хворих на штам «Дельта», був 38,3 роки, то на «Омікрон» – 30,8 роки.

 «Омікрон» більш заразний у порівнянні із «Дельтою», цей варіант вірусу передається від людини до людини у 4 рази швидше, ніж Дельта.  

Омікрон протікає на 70% легше і спричиняє на 80% менше госпіталізацій, порівняно з варіантом Дельта. Раніше науковці встановили, що Омікрон викликає лише чверть смертей пацієнтів, порівняно з попередніми хвилями вірусу. 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024