Коли парам варто говорити про безпліддя: що важливо знати

15 Січня 2022, 12:44
Коли парам варто говорити про безпліддя: що важливо знати 929
Коли парам варто говорити про безпліддя: що важливо знати

Однією з тем, де ще досі процвітає мракобісся, є безпліддя. Варто жінці після 2-3 незахищених статевих актів не побачити омріяні дві полоски на тесті та звернутися з цією проблемою до недоказового лікаря (а таких ,на жаль, чимало), і починаються 12 кіл пекла: моральний тиск та біганина по обстеженнях і лабораторіях, гроші течуть рікою, а насправді потрібно було лише трошки зачекати.

Про те, чи варто піддаватися в такому випадку паніці та бігти до лікарів, коли  ж та як планувати вагітність – дали роз'яснення на фейсбук-сторінці Доказові. 

В більшості випадків вагітність має наступити через 6-12 місяців від початку регулярних спроб. З кожним місяцем шанси зростають, і так через рік вони становлять 85-90% успіху. 
 

Потрібно зрозуміти, що якщо вагітність не наступила протягом 3 чи 5 місяців — це не привід навіть думати про безпліддя, не те що звертатись до спеціаліста з цього питання. Виняток: жінки 35+, оскільки фертильність знижується з віком, то варто приділяти увагу трошки ретельніше. Ключове слово тут «трошки» — якщо в більш молодому році варто звернутись до спеціаліста через 13-15 місяців регулярних спроб, то за 35+ оптимальним вважається період 6-8 міс.

Чому ж у нас активно намагаються щось обстежувати, а ще й гірше лікувати до цього строку? На це питання відповісти складно. 
 
Доказові спеціалісти, які постійно вдосконалюють свої знання, стажуються за кордоном, цього не роблять. Логіку ж більшості радянської школи акушерства та гінекології зрозуміти і осягнути важко. Масштабні дослідження і статистика — це не для них. 
 
А які висновки можуть оселитися на підставі власних 30+ років досвіду – зрозуміти ще важче. 
 
З іншої сторони, можна говорити про бажання наживи. Абсолютно здорова жінка під тиском ««фахівця» біжить на всі запропоновані дослідження, ціна яких має чотири нулі, як мінімум, а проценти тим часом гарненько капають тому, хто направляє. 
 
Здоровим жінкам призначаються гормональні препарати безпідставно, а іноді й хірургічні втручання. Також це безмежне поле для шахраїв, що торгують з-під свого лікарського стола різними БАДАми, в кращому випадку — пустишками, в гіршому…. про це ми і думати не будемо!
Що варто пам'ятати?
  • Не варто поспішати! Упродовж 12 міс вагітність наступить у 85% жінок.
  • Немає чарівної пігулки, яка пришвидшить настання вагітності.
  • Не потрібно «ловити»» овуляцію: потрібно мати незахищені статеві акти кожні 2-3 дні, починаючи з 7-8 дня циклу.
  • Здатність завагітніти не залежить від пози під час та після сексу (непотрібно стояти «берізкою»), жіночого оргазму.
  • При необхідності використовувати лубрикант, обирати спеціальний засіб, що не знижує рухливість сперматозоїдів (крем, олія та слина категорично не підходять).
Підвищеної уваги та звернення до лікаря через 6 місяців невдалих спроб потребують ті, хто має:
  • Нерегулярний менструальний цикл (менше 21 дня, та більше 35).
  • Варикоцеле та перенесений паротит у партнера.
  • Аномалії розвитку статевих органів обох партнерів.
  • Такі захворювання як ендометріоз, полікістоз, а також ІПСШ в анамнезі.

Читайте також: Гінекологиня з Нововолинська нагадує, як правильно спланувати вагітність

Головний санлікар розповів, коли почнуть вакцинувати дітей від 5-ти років

У Дубні за тиждень народилося 15 дітей

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024