Рятувальники у Луцьку вчили як діяти, коли людина провалилась під кригу

14 Січня 2022, 13:48
Рятувальники у Луцьку вчили як діяти, коли людина провалилась під кригу 584
Рятувальники у Луцьку вчили як діяти, коли людина провалилась під кригу

У Луцьку на річці Стир рятувальники разом із медиками провели навчання, під час якого показувала, як діяти, коли людина провалилася під кригу на водоймі.

Про це пише Суспільне.

Як розповів  начальник водолазного відділення Луцька Андрій Левчук, потрібно не панікувати, розставляти руки, кликати на допомогу та намагатися самотужки вибратися з ополонки.

Під час навчання в ролі людини, яка провалилася під лід, був водолаз Павло Поліщук. Каже: щоб вибратися з ополонки, треба обережно перевернутися на спину і повзти до берега.

«Слід не панікувати, озирнутися, кликати на допомогу. В першу чергу потрібно розставити руки», – зазначив рятувальник.

Як надавати допомогу до приїзду рятувальників показав водолаз Андрій Левчук, одягнений у спеціальний костюм, який не пропускає повітря та воду, зберігає тепло, щоб можна було в крижаній воді рятувати людину.

Один зі способів: прив’язати до шнурка палку, кинути її до людини, що потопає, й повзти до неї: «Підручні методи – це палиця, будь-яка гілка, котру можна подати потерпілому й тягнути його. Довга палка теж стає у допомозі. Так само зв’язка з поясів чи будь-якого одягу», – зазначив водолаз Андрій Левчук.

Людину, яку вдалося врятували з-під криги, потрібно перемістити в тепле середовище та замінити мокрий одяг на сухий та закутати в плед, – розповів фельдшер Волинського центру екстреної меддопомоги Тарас Кузьменко.

«Важливо мінімізувати перебування людини в мокрому одязі в холодному середовищі. Треба зняти мокрий одяг, щоб не охолоджувалося тіло. По можливості дати теплого чаю чи компоту з цукром, щоб людину стало менше трусити від холоду, а також викликати екстрену медичну допомогу», – додав медик.

Зі слів Тараса Кузьменка, в разі відсутності пледа людину можна огорнути спеціальною термоплівкою, яка часто є медичних аптечках. «Важливо зняти перед цим мокрий одяг», – додав фельдшер.

Також в рамках навчання рятувальники роздали листівки з правилами безпеки та порятунку кільком десяткам рибалок, які 13 січня рибалили на заплаві річки Стир.

Як розповів лучанин Юрій Дмитрієв, основне правило, яким послуговується під час зимової риболовлі, – не виходити на тонкий лід.

«Був у мене випадок, що я провалився по груди на заплаві, де, мабуть, були течії підводні. То я вискочив назад, перекотився тричі й на колінах відповз від ополонки. Люди тоді були недалеко, але я встиг вибратися сам», – каже рибалка.

За майже два тижні 2022-го рятувальники діставали з-під криги троє людей. За минулий рік з водойм витягнули 29 волинян, – розповів начальник водолазної групи управління ДСНС України в області Іван Шевчук.

«Нашим підрозділом вже дістали троє людей. Вчорашній випадок, коли 13-річна дитина провалилася, показав, що треба вкотре наголосити батькам і вчителям, щоб слідкували за дітьми в зимовий період», – зазначив рятувальник.

Показові навчання на водоймах, додав водолаз Андрій Левчук, волинські рятувальники проводять двічі на рік.

 

Читайте також: Назвали головну причину ДТП на Волині за минулий рік

 

 

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024