Чому і коли волинянам необхідно щепитися бустерною дозою

12 Січня 2022, 17:00
Чому і коли волинянам необхідно щепитися бустерною дозою 764
Чому і коли волинянам необхідно щепитися бустерною дозою

Станом на ранок 12 січня в області на коронавірус хворіє 1269 осіб. Відповідно зменшилась кількість ліжкомісць для ковідних хворих.

Про це на брифінгу, який відбувся 12 січня, розповіла заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук. 

В області триває вакцинація населення від коронавірусу, за час якої проведено 630 448 щеплень. Окрім того, розпочалась і бустерна вакцинація. Так, станом на ранок 12 січня 546 волинян вже отримали бустерну дозу вакцини від коронавірусу, а з 1 січня 117 людей отримали додаткову дозу. 

За словами Людмили Тимощук, додаткова доза вводиться людям із груп ризику, котрі мають хронічні захворювання з низький імунітет (онкохворі, особи на імуносупресорній терапії, люди з ВІЛ-інфекцією). Додаткова доза вводиться через 28 днів від другої дози тією ж вакциною, що й перші дози.

Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу через 3 місяці після додаткової (оптимальний термін введення від 3 до 6 місяців).

Людмила Тимощук зазначила, що бустерна доза, введення якої почали з 1 січня, рекомендована ВООЗ, вводиться через 6–9 місяців після повного курсу вакцинації для того, щоб підвищити імунітет. Адже дослідження показують, що через 15 тижнів після введення другої дози рівень захищеності знижується від коронавірусної інфекції з 80% до 34%.

«Лише введення бустерної дози знову підвищує імунітет до 75-80%», – зауважила заступниця голови ОДА.

Бустерна доза вводиться двома вакцинами: м-РНК-вакциною – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

Групою ризику є категорія осіб 60+, адже вони мають найбільше хронічних захворювань: гіпертонію, цукровий діабет. Тому саме цим людям необхідно щепитися в першу чергу. 

Отримати бустерну дозу вакцини можуть усі охочі щеплені першими двома дозами волиняни. Записатися можна, зайшовши на пункт щеплення або у центр вакцинації, а також звернувшись до сімейного лікаря.

Окрім того, від сьогодні, 12 січня, запрацювала мобільна бригада для щеплення колективів бустерною дозою. Якщо у колективі 20-30 охочих вакцинуватися, то медики можуть виїхати на підприємство чи в організацію.

Таким чином 12 січня щепили бустерною дозою працівників Волинської ОДА.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024