Кому насправді варто отримати бустерну дозу від коронавірусу: роз'яснення

09 Січня 2022, 11:34
Кому насправді варто отримати бустерну дозу від коронавірусу: роз'яснення 550
Кому насправді варто отримати бустерну дозу від коронавірусу: роз'яснення

Бустерну дозу вакцини від COVID-19 дозволили лише тим, хто вдруге щепився пів року тому. Це не рекомендація і не побажання, а сувора вимога (крім груп ризику).

Шостого січня низка ЗМІ повідомили, що в Україні нарешті дозволили бустерну дозу вакцини від COVID-19. Ключовою новиною було те, що відтепер вона доступна всім охочим, пише По той бік новин.

Насправді не всім, а лише тим, у кого з часу другого щеплення минуло щонайменше пів року. Це обов'язково. Розказуємо докладно.

Хоч наказ і вийшов шостого січня, бустерна доза вакцини «для всіх охочих» стала доступною тільки восьмого січня (на старе Різдво пункти вакцинації були зачинені).

Більшість ЗМІ посилалися на допис міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка в фейсбуці https://bit.ly/3HPYr15 Хоча краще б знайшли сам наказ (видання зі скріну підтвердило інформацію в пресслужбі МОЗ).

Накази, що вводять у дію рішення оперативного штабу МОЗ України щодо вакцинації від COVID-19, можна знайти за посиланням https://bit.ly/3HPYr15

У своєму дописі Віктор Ляшко повідомляє, що «бажаний період введення від 6 до 9 місяців із дати отримання другого щеплення від COVID-19». Що таке «бажаний» складно зрозуміти.

На сайті МОЗ ідеться про те, що «оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина» https://bit.ly/3r0ROlv Теж незрозуміло, чи доступна бустерна доза тим, хто отримав другу дозу трохи пізніше.

Журналісти «По той бік новин» вирішили перевірити на практиці, як це працює і пішли до найближчого пункту вакцинації (насправді вони це зробили щойно вийшов наказ, але безпосередньо до виконавців він дійшов тільки сьогодні).

Як запевнили лікарі в пункті щеплення (Київ, вул. Лаврухіна, 4), після другої дози вакцини має минути щонайменше пів року. Це не рекомендація і не побажання, а сувора вимога. Навіть, якщо вам до пів року бракує пари днів, ніхто вам вакцину на законних підставах не зробить. У разі порушення лікарів покарають.

Нагадаємо, люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу через 3 місяці після додаткової (оптимальний термін введення від 3 до 6 місяців).

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024