Волинь: у відділенні дитячої нейрохірургії за рік прооперували більше 200 дітей

01 Січня 2022, 13:38
У відділенні дитячої нейрохірургії за рік прооперували більше 200 дітей 505
У відділенні дитячої нейрохірургії за рік прооперували більше 200 дітей

У відділенні нейрохірургії Волинської обласної дитячої лікарні за рік змогли пролікувати майже 400 хворих з різних куточків України.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив дитячий нейрохірург Михайло Ловга. 

Як зазначив лікар, для нього особисто та для всієї команди 2021 рік був найкращий, найпродуктивніший і при цьому найважчим. Команда нейрохірургічного відділення добре попрацювала і багатьом змогла допомогти. 

«І хоч наше відділення і маленьке (весь рік ми працювали тільки на 10 ліжках), але ми змогли пролікувати майже 400 хворих з різних куточків України і провести 214 операцій. Я і уявити не міг, що ми дійдемо хоч близько до цифри 200, а не те, що вдасться її перевершити. Я вже згадував в одному з попередніх постів, що така цифра для дитячого відділення (тим паче в невеличкому місті) – дуже рівнева. У нас, дитячих нейрохірургів, практично не існує короткотривалих втручань і патологій, операцій, з приводу яких за день можна провести 3-5-7 чи більше», – написав Михайло Ловга.

Він також додає, що цього року укріпили, доукомплектували команду, стали більше і краще оперувати, отримали давно бажані площі і заходять в Новий 2022-й рік з новими силами і новими баченнями. Хоча, зізнається, ще дуже багато всього потрібно зробити і досягнення команди далекі від ідеалу, все ж приводів радіти справді багато.

Серед вагомих здобутків – запровадили методику операцій з приводу ДЦП та виконали їх перший десяток (селективна дорзальна різотомія); практично кожного тижня оперували діток з вродженими вадами розвитку спинного мозку; провели 26 супер складних операцій з приводу епілепсії (10 з них найскладніші з найскладніших – гемісферотомії, решта – калозотомії, резекції вогнищ, задня квадрантна дисконнекція, і кілька передніх скроневих лобектомій); 10 краніосиностозів; більше 30 пухлин головного та спинного мозку (в основному складних локалізацій та в функціонально важливих зонах); справились з усіма травмами (з цього року запровадили методику інвазивного контролю внутрішньочерепного тиску) і іншими невідкладними проблемами. 

В цілому – 96 операцій під мікроскопом, 27 – ендоскопічних, 53 (!!!) – з використанням інтраопераційного нейромоніторингу, 13 операцій новонароджених. 

«Ми створили центр Спіни Біфіди та підготували все для створення Центру Хірургії Епілепсії. В складі нашого оновленого закладу – Дитяча лікарня – Перинатальний Центр ми прийняли 5 вагітних жінок з інших областей з інтранально встановленими вадами розвитку ЦНС, які народились в нашому закладі і яких ми прооперували в перші 24-48 год», – зазначив нейрохіругр. 

Підбиваючи підсумки року, Михайло Ловга сподівається, що і в наступному вдасться повторити цей результат. Він зазначив, що всі досягнення були б неможливі, якби не чудові люди навколо. 

Тому лікар особливо дякує:

- адміністрації лікарні - гендиректорці Горавській Ірині Іванівній, медичним директорам Ігору Дородних та Ірині Микитюк-Грабовській - за неймовірну підтримку, розуміння і можливість рухатись вперед

- кожному з лікарського та сестринського персоналу реанімаційного відділення на чолі з Радчуком Юрієм. Особлива подяка самому Юрію Олеговичу за 90% усіх нейрохірургічних наркозів, його молодому партнеру Степану Пішаку та незамінній Надії Дубині)

- реанімаційним відділенням для новонароджених діток: Неонатального центру на чолі з Попазогло Олександром та Перинатального центру на чолі з Матевою Тетяною. 

- діагностичним, лабораторним та усім дотичним підрозділам закладу

- усі медсестрам опер блоку, а особливо незамінній Ірині Крат (95% усіх операцій). Окрема подяка Мирославі та Наталі, які виручають при першій необхідності.

- лікарській команді - Кокицю Степану, Романчуку Сергію, новим медикам Оксані та Олександру.

- особлива подяка Павлюк Марії за прийняте складне рішення та приєднання до команди. Без неї напрямки епілепсії та інтраопераційного нейрофізіологічного моніторингу у відділенні просто не існували)

- неймовірній сестринській команді на чолі зі Світланою Василевською, а також Шмигелюк Сніжані, Луцків Іванні, Вовк Валентині, Любові Фурманець, Світлані Овчук

- батькам за те, що дали можливість зрозуміти важливі речі і за розуміння, чому приїжджаю так рідко

- своїй сім‘ї - дякую, що терпите мою відсутність вдома, розумієте і підтримуєте у важку хвилину

- колегам нейрохірургам з усіх куточків України - за важку працю. Насправді мало хто реально розуміє, що ми робимо і як важко даються хороші результати)

- усім пацієнтам, які довірили своїх найдорожчих нам) Ми старались викладатись на усі 100%)

- усім кого забув згадати.

Особлива подяка благодійникам. Цього року лікарі вкотре переконались, що без їхнього руху вперед просто бути не могло. Щиро дякує:
- усьому колективу БФ Таблеточки та особливо Юлі Ноговіциній - за навчання, розуміння і постійну підтримку)
- БФ «Мама і немовля» та її керівнику Мельничук Аллі
- БФ Боротьби з раком та її керівникам Марії та Роману Коротицьким
«Окрема подяка моєю близькому товаришу, наставнику і просто чудовому нейрохірургу - Люку Томичу та його неймовірній дружині Марії Сорока. Без Вас, друзі, я би мало що вмів.
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024