Рятуючи людські життя: досягнення медиків Волині у 2021 році. Частина І

31 Грудня 2021, 10:14
Рятуючи людські життя: досягнення медиків Волині у 2021 році 1714
Рятуючи людські життя: досягнення медиків Волині у 2021 році

Цей 2021 рік – рік пандемії – для усіх був доволі складним, особливо – для працівників сфери медицини, котрі у період епідемії практично вибиваючись із сил продовжували рятувати людські життя, вчасно діагностувати найбільш складні хвороби та успішно їх лікувати та оперувати.

Новітні методики оперативних втручань, новітня сучасна апаратура, капітальні ремонти приймальних відділень, реорганізація давали можливість нашим медикам прооперувати більшу кількість пацієнтів, тим самим повертаючи їм здоров'я та часто – рятуючи життя. 

І це стосувалося не лише найбільш потужних клінік Луцька та Ковеля, а й навіть звичайних районних лікарень, де активно почали застосовувати новітні методи оперування. 

Наприкінці року сайт Район.Медицина зібрав найбільші досягнення медиків Волині.

1. У Ковелі запровадили нову лікувальну процедуру – плазмаферез

 

Плазмаферез – ефективний метод очищення крові, що полягає у видаленні її рідкої частини (плазми) і заміщенням її препаратами.

Ця процедура належить до екстракорпоральних методів терапії, тобто таких, які відбуваються поза межами тіла людини. Під час цього разом з плазмою крові з організму видаляються токсини та різні шкідливі компоненти плазми, клітини крові повертаються назад у кров’яне русло, а видалена плазма заміщується спеціальними розчинами (фізіологічний розчин, альбумін, плазма).

 

2. У Ковелі 73-річній жінці при свідомості прооперували серце

 

Аби відновити нормальний ритм серцебиття, ковельські кардіохірурги імплантували пацієнтці двокамерний кардіостимулятор. 

Лікарі кардіохірургічного центру Ковельського МТМО Володимир Танський та Андрій Гуска завдяки впровадженню новітніх медичних інновацій під час встановлення штучного водія ритму серця спілкувалися з пацієнткою, цікавилися її самопочуттям, жартували та підбадьорювали. Імплантацію кардіостимулятора провели під рентгенологічним контролем в спеціально обладнаній операційній. За півтори години жінка отримала «помічника» для свого серця, який поліпшить його роботу.

3. Захворів на інфаркт, інсульт та коронавірус: унікальна історія пацієнта з 

Житель Ковельського району здивував лікарів жагою до життя. Він протягом двох місяців переніс інфаркт та інсульт, кілька операцій на серці, коронавірус, а потім ще й операцію з видалення жовчного міхура. Це – унікальна історія звичайного чоловіка, в одужанні якого у певний момент засумнівались навіть лікарі. 

Після операції на серці, яка тривала 9 годин, у чоловіка виявили ковід. 8 діб чоловік боровся за життя, перебуваючи на штучній вентиляції легень у «ковідній реанімації». Згодом коронавірусна інфекція дала ускладнення. У хворого розвинувся гострий деструктивний калькульозний холецистит, який привів до подальшої інтоксикації й потребував термінового оперативного втручання.

Але завдяки лікарям чоловік таки одужав!

4. У Ковелі медики видалили чоловіку велику міжхребцеву грижу

 Ковельські лікарі видалили чоловіку величезну міжхребцеву грижу, розміром 14 міліметрів, яка загрожувала втраті функцій нижньої кінцівки. До нейрохірурга Ковельського МТМО звернувся 42-річний пацієнт, який скаржився на різкий біль у спині з поширенням у ліву нижню кінцівку. Такий стан у нього виник внаслідок значного фізичного навантаження.

Бригада лікарів у складі нейрохірурга Юрія Новака, лікаря-травматолога Андрія Римарчука та анестезіолога Ольги Бондарчук за допомогою електронно-оптичного перетворювача провели мікродискектомію L4- L5 зліва. Операція з видалення грижі пройшла успішно і пацієнт уже на 4-й день пішов додому.

5. У Ковелі медики вперше провели подвійну гінекологічну операцію

 Вперше у гінекологічному відділенні пологового будинку Ковельського МТМО провели симультанну операцію – лапароскопічну холецистектомію та двобічну кістектомію. 46-річній пацієнтці діагностували кілька патологій, які потребували оперативних лікувань: гінекологічного та хірургічного. Жінка страждала від сильних больових приступів, спричинених жовчнокам’яною хворобою (калькульозний холецистит), кістами обох яєчників та злукової хвороби, яка розвинулась після попередніх операцій.

Аби вберегти пацієнтку від впливу на організм подвійної анестезії, лікарі Ковельського МТМО прийняли спільне рішення: провести симультанну операцію (тобто два оперативних втручання одночасно).

На третій день пацієнтку виписали. 

6. У Луцьку ветерану війни провели інноваційну операцію із заміни суглобів

 27 лютого хірурги госпіталю замінили 31-річному пацієнту обидва тазостегнових суглоби, які були зруйновані асептичним некрозом. Чоловіку загрожувала важка інвалідність. 

Операцію зробили, застосовуючи технологію мінідоступів, яка дає можливість уникнути травматизації м’язів, значно зменшити крововтрату та встановити ендопротези через невеликі розрізи менш як 10 сантиметрів.

7. Ковельські лікарі вперше провели операцію зі встановлення кардіостимулятора

 У Ковельському МТМО вперше провели імплантацію одного з найскладніших приладів, що рятує життя людині при раптовій зупинці серця – трихкамерний кардіостимулятор.

В операційній працювала бригада досвідчених ковельських лікарів у складі кардіохірурга, завідувача кардіохірургічного центру Ковельського МТМО Володимира Танського, анестезіологів Андрія Гуски та Анатолія Бондарчука.

 

8. У Ковельському медоб’єднанні пацієнту замінили артерію

Надскладну операцію провели лікарі кардіології Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання, замінивши штучним протезом найбільшу артерію організму, яка несе кров від серця. Життя пацієнта з розривом аневризми черевного відділу аорти було під загрозою, тому потребувало невідкладного оперативного втручання. 

Бригада лікарів на чолі з судинним хірургом зі Старої Вижівки Олександром Голубомякий очолює відділення інтервенційної радіології та інвазивної кардіології Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання, провела в операційній шість годин.

9. У Ковельському медоб'єднанні впровадили новітню методику ультразвукової діагностики

 Ковельські медики обстежуватимуть хворих з ураженням печінки новітнім методом. Медики кажуть, що печінка дуже вразлива до вірусних інфекцій, медичних препаратів та інших небезпечних явищ. При порушенні в роботі цього органу клітини поступово відмирають. Заміщення гепатоцитів сполучною тканиною поступово призводить до повної дисфункції залози. Еластометрія печінки дозволяє визначити початок цього процесу і вчасно почати лікування.

10У Володимирі-Волинському лікарі врятували пацієнтку з аномальною кровотечею

 До комунального підприємства «Володимир-Волинське ТМО» екстреною медичною допомогою доправили 46-річну пацієнтку з села Овадне Володимир-Волинського району, у якої була гостра аномальна маткова кровотеча.

Жінці, яка виховує 14 дітей, зупинили кровотечу та надали лікування у гінекологічному відділенні лікарні у повному обсязі.

11. Чоловік міг втратити обидві ноги: ковельські хірурги провели стентування без анестезії

Хворий звернувся в судинну хірургію Ковельського медоб'єднання зі скаргами на болі в обох нижніх кінцівках та переміжну кульгавість, що значно посилювалась при ходьбі до 500 метрів та заважала пацієнту нормально пересуватись.  Після проведення ангіографії нижніх кінцівок діагностували субоклюзії – 95% (практично повне перекриття) обох поверхневих стегнових артерій.

Стенти були імплантовані в обидві ноги всього через прокол в паховій ділянці з обох сторін без наркозу і анестезії. Це дозволило пацієнту вже наступного дня вільно ходити, а на третій день його виписали з лікарні.

12. Ковельські медики провели операцію із закриття відкритої артеріальної протоки 16-літньому пацієнту

У Ковельському МТМО вперше на Волині провели кардіохірургічну операцію дитині із вродженою вадою серця без розрізу грудної клітини.

У співпраці лікарів Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії (м. Київ) та відділення інтервенційної радіології Ковельського МТМО успішно виконано операцію із закриття відкритої артеріальної (Боталової) протоки.

Вроджену ваду серця 16-річному Миколі Ткачуку зі Старовижівщини діагностували лише в 15-річному віці, коли його почали турбувати болі у серці. 

13. Волинські онкологи видалили жінці гігантську злоякісну пухлину

У Волинському обласному медичному центрі онкології, що в Луцьку, пацієнтці видалили величезну злоякісну пухлину. Оперативне втручання провели 1 червня. Пацієнтці видалили злоякісну пухлину тіла матки великих розмірів. 

14. У Нововолинській лікарні вперше провели безболісні природні пологи

У Нововолинській центральній лікарні вперше провели природні пологи без болю із застосуванням епідуральної аналгезії. У Волинській області такий спосіб використовували лише в перинатальному центрі та в Ковельській лікарні. 

15.У лікарні Володимира-Волинського лазером лікують варикоз. ФОТО

У Володимир-Волинському ТМО застосували сучасний метод лікування варикозного захворювання вен нижніх кінцівок за допомогою діодного лазера. Процедура, яку раніше проводили в обласному центрі, нині проводиться і у Володимирі-Волинському. Планову операцію провели мешканці Володимира-Волинського, у якої була варикозна хвороба нижніх кінцівок. 

Завдяки сучасному методу лікування, вже наступного дня після проведення операції жінка була готова до виписки з лікарні.

16. У Ковельському медоб'єднанні онкологію лікують лапароскопічним методом

Лише цього року шанс на повноцінне життя отримали до десятка хворих з онкопатологіями та вродженими аномаліями розвитку органів сечовидільної системи, зокрема й нирок. Важливо, що ковельські лікарі мають успішний досвід у лікуванні онкологічних хворих завдяки лапароскопічним методам: проведено дві лапароскопічні радикальні нефректомії (видалення нирок), дві лапароскопічні резекції при пухлинах нирок (видалення пухлин із збереженням органу), дві лапароскопічні пластики пієлоуретрального сегменту, одна радикальна простатектомія (видалення простати).

 

17. Ковельські медики провели унікальну операцію на серці

 

Вперше на Волині у центральній районній лікарні Ковельського МТМО провели унікальні складні операції двом пацієнтам, які проходили лікування у кардіохірургічному центрі. Ковельська лікарня стала третьою в Україні (після Києва та Одеси), де за три дні виконано ендоваскулярну оклюзію вушка лівого передсердя. Такі інноваційні операції до цього часу не проводились в країні. Це стало можливим завдяки співпраці з клінікою Kardiologie Klinikum Herford (Німеччина).

 

 

18. Ковельські хірурги прооперували чоловіка з рідкісною патологією

40-річний чоловік звернувся в судинну хірургію Ковельського МТМО зі скаргами на болі зліва в попереку. Після проведення комп’ютерної томографії органів черевної порожнини з контрастом та ангіографії ниркових артерій у пацієнта діагностовано стеноз 85% і аневризму дистального відділу лівої ниркової артерії.

 

19. Волинські хірурги 13 годин оперували жінку з рідкісною патологією серця

13 годин поспіль тривала операція на серці лучанки. Це надскладне втручання днями зробили кардіохірурги Волинської обласної лікарні. У пацієнтки виявили аневризм аорти. Це досить рідкісна патологія, при якій аорта розширюється, її стінки тоншають і в будь-який момент можуть просто лопнути.  На час операції серце пацієнтки повністю зупинили. Його функції відігравав апарата штучного кровообігу. Пошкоджену ділянку аорти замінили спеціальним судинним протезом.

20.Нейрохірург дитячої лікарні з Луцька зібрав понад 700 тисяч гривень на ремонт операційної.

Великою мрією нейрохірурга Михайла Ловги, який рятує маленьких пацієнтів у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні був ремонт в нейрохірургічній операційній залі.

Лікар зібрав понад 700 тисяч гривень на ремонт операційної та оснастив її сучасним та дорогим обладнанням абсолютно без жодної копійки від держави

Як бачимо, за рік багато що змінилося в галузі медицини Волині, адже лікарні отримали нове сучасне обладнання, удосконалились лікувально-діагностичні методики, що дозволило на ранніх стадіях виявляти та лікувати безліч хвороб. Опанували лікарі і малоінвазивні методики оперування, завдяки яким пацієнтів уже на другий-третій день виписували додому. 

Окрім того, завдяки вчасній діагностиці лікарі стали все більше людей рятувати та оперувати людей із серцево-судинними захворюваннями, інфарктами та інсультами, складними онкологічними хворобами.

А ми ж побажаємо нашим медикам у новому році міцного здоров'я, вдячних пацієнтів та гідного ставлення від держави.

Бережіть себе!

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024