Рятуючи людські життя: досягнення Волинської та Рівненської трансплантології у 2021 році

29 Грудня 2021, 21:25
Рятуючи людські життя: досягнення Волинської та Рівненської трансплантології у 2021 році 1701
Рятуючи людські життя: досягнення Волинської та Рівненської трансплантології у 2021 році

У цьому році волинські та рівненські медики мали чимало досягнень, а впровадження новітніх методів лікування із застосуванням сучасної апаратури та оперативних втручань дали змогу рятувати ще більше людських життів.

Відтак Район.Медицина зібрали ТОП-досягнень з трансплантології за рік. 

А дивувати нашим лікарям протягом року було чим, і першість в цьому, беззаперечно, належить розвитку трансплантології та донорства. У 2021 році саме на трансплантологію у держбюджеті заклали понад 500 мільйонів гривень, прийняли відповідні закони, чим спонукали медичні заклади розвивати саме цей напрямок. 

Також нагадаємо, що українські лікарі побили рекорд трансплантацій за рік, провівши аж 300 трансплантацій!

Лідером волинської трансплантології є Ковельське МТМО, в якому в цьому році провели чимало операцій. Не відставали від своїх ковельських колег і рівненські медики.

Тож про те, які операції робились протягом року - читайте. 

1. У Ковелі медики провели пересадку серця та двох нирок

У Ковелі медики пересадили серце і дві нирки, печінку забрали у Київ. Доноркою стала 44-річна жінка, яка померла через повторний інсульт. Одна нирка дісталася 24-річній дівчині з Маневиччини. Вона сирота, має 5-річну донечку. Другу нирку отримав 52-річний чоловік з Бердичева. Нове серце забилося в грудях чоловіка з Турійського району

 

2. 13-річному підлітку з Волині пересадили серце.ВІДЕО

 

Дві унікальні операції з трансплантації легень та серця вперше проведено у Центрі трансплантології Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м.Львова, яку очолює колишній керівник Ковельського МТМО Олег Самчук. Пересадку серця здійснили 13-річному хлопцеві з села Зарудці, що Волині  Останній місяць дитина була в реанімації, стан хлопця залишався критичним.

 

Виконували унікальні операції допомагали трансплантологи Інституту серця МОЗ України, столичної Клінічної лікарні «Феофанія» та колеги з Сілезького центру хвороб серця Польщі.

3. 32-річний волинянин став донором для 5 дітей і багатодітного батька

 32-річний син директорки Колківського ВПУ на Волині Ілля передчасно помер від інсульту та навіть після смерті став порятунком для шістьох людей. Його серце тепер б'ється у грудях 49-річного багатодітного батька зі Львова. Також його органи врятували п'ятьох дітей із різних куточків України.  

 

4. У Ковелі пересадкою органів врятували життя відразу трьох людей

 

У Ковелі провели друге мультиорганне вилучення донорських органів. Пересадили серце та дві нирки. Бригади медиків були готові й до пересадки печінки, проте клінічні та гістологічні дослідження виявили її непридатність для трансплантації. Донором стала 51-ічна жінка. 

 

5. У Рівному вдруге провели операцію з пересадки серця

 У Рівненській міській лікарні пересадили серце пацієнту від померлого донора. Операція проходила у ніч із 12 на 13 травня. Бригада лікарів, яка проводила хірургічний процес, складалась із сімох спеціалістів: четверо з яких представляють рівненську міську лікарню, троє - інститут Шалімова з Києва.

Трансплантація стала єдиним порятунком для пацієнта. Реципієнт (людина, яка отримала донорське серце) – чоловік віком 49 років, мешканець Рівненщини. Донором для чоловіка став 29-річний житель міста Дубно.

 Нагадаємо, у грудні 2020 року - тут пересадили серце чоловіку з Сарненщини. 

6. У міській лікарні Рівного пересадили серце 60-річній жінці

 

Операцію із пересадки серця у Рівненській міській клінічній лікарні провели у ніч на 12 липня. Трансплантацію проводили медики міської лікарні, Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. Шалімова та НДСЛ «Охматдит». Реципієнтом була жінка 60 років з Рівненського району. Після операції перебуває в реанімації Рівненської ЦМЛ.  Донор — чоловік 45 років, мешканець Рівненської області. Також очільник Рівного повідомив, що ще двоє реципієнтів отримають органи цього донора. Зокрема, нирку та печінку в «Охмадиті» пересадять однорічній та п'ятирічній дитині. 

 

7. На початку грудня рівненські лікарі знову провели пересадку серцяТакож рівненським медикам з операцією допоміг Інститут Шалімова. Донором для пересадки серця став 35-річний мешканець Рівненщини. 

З Києва працювало три бригади: кардіохірурги, трансплантологи печінки і серця. Забір вівся сумісно з рівненськими хірургами. На жаль, через добу після трансплантації серця у Рівненській центральній міській лікарні чоловік помер. Реципієнт до операції перебував у дуже важкому стані, переніс дві операції і мав вагу понад 100 кг.

Проте навіть такий сумний досвід - теж відіграє чималу роль у розвитку трансплантології. 

Також нагадаємо, що у серпні Уряд дозволив ще одному медзакладу на Волині - Волинській обласній клінічній лікарні робити трансплантацію органів. Уряд вніс Волинську обласну клінічну лікарню до переліку медзакладів-учасників пілотного проєкту з трансплантації.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024