Як розпізнати інсульт та не втратити час: роз'яснення ковельської лікарки

26 Грудня 2021, 16:40
Завідувачка інсультного центру Ковельського МТМО Світлана Зінчук. 2687
Завідувачка інсультного центру Ковельського МТМО Світлана Зінчук.

В інсультному центрі Ковельського МТМО процедура тромболізису безкоштовна. 

Тромболітичну терапію застосовують для лікування пацієнтів з першими проявами інсульту, пишуть на фейсбук-сторінці Ковельського МТМО. 

Як його розпізнати, аби не втратити дорогоцінний час, розповідає завідувачка інсультного центра Ковельського МТМО Світлана Зінчук.

 Інсульт трапляється, коли кровопостачання частини мозку припиняється. Без крові клітини мозку можуть бути пошкоджені або загинути. Якщо від початку клінічних проявів пройшло менше 4,5 годин пацієнту проводиться тромболізиз. Це дозволяє розчинити тромб всередині судини за допомогою спеціальних лікарських засобів – тромболітиків. В інсультному центрі Ковельського МТМО така процедура проводиться безкоштовно.

Важливо розпізнати перші ознаки інсульту, адже це може врятувати людині життя. При інсульті усмішка хворого може бути асиметричною, куточок губ з одного боку направлений вниз, а не вгору; також часто порушується вимова простих слів; найпоширеніша ознака – асиметрія рухів кінцівками, тобто людина не може підняти однаково обидві руки. Крім того, може погіршитися зір, виникнути запаморочення або втрата рівноваги.

Є кілька простих правил, виконуючи які ви зможете допомогти людині з інсультом до приїзду екстреної медичної допомоги:

  • у випадку втрати свідомості пацієнтом, переконайтесь в ефективному диханні, за потреби поверніть людину на бік та надайте доступ свіжого повітря;

  • дуже важливо зафіксувати час, коли стався інсульт;

  • не варто відразу ж починати знижувати артеріальний тиск. Підвищений тиск в перші години інсульту зумовлений адаптацією головного мозку;

  • ні в якому разі не варто поїти або годувати хворого. У жодному разі не дозволяйте хворому спати.

Пам’ятайте: у випадку інсульту час є безцінним. Проведення тромболізису можливе лише під час «вікна терапевтичних можливостей». 

Медикам необхідно встигнути застосувати цей метод лікування упродовж 4,5 годин з моменту перших проявів інсульту. Перевищення вказаного часу призводить до незворотних змін у мозку. Тож, бережіть своє здоров’я та будьте уважними до тих, хто поруч.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024