Рівненські та німецькі хірурги провели унікальну операцію

23 Грудня 2021, 11:37
Рівненські та німецькі хірурги провели унікальну операцію 614
Рівненські та німецькі хірурги провели унікальну операцію

Рівненські лікарі готувалися до такої операції майже три роки: вивчали технологію і відпрацьовували свої дії.

Унікальну для України операцію на хребті провели рівненські медики разом з німецьким професором. 64-річна жінка дістала перелом хребця. Зі зверненням до медиків пані зволікала, аж доки від хребця не зосталася тонесенька пластина. Як пацієнтку зуміли поставити на ноги, йдеться 22 грудня у сюжеті ТСН.19:30.

Медики замінили травмований хребець титановою конструкцією. Але замість одного великого розрізу грудної клітки зробили кілька невеличких.

Професор Евальд Герінг допомагав на цій операції. Каже, що у Німеччині цей метод практикує вже понад 25 років. Рівненські лікарі ж готувалися до першого такого втручання в Україні майже три роки: вивчали технологію і відпрацьовували свої дії.

«Я не знаю такої клініки (в Україні — Ред.), де би таку операцію виконували, хоча спілкуюся майже з усіма хірургами, котрі оперують на хребті», — зазначає ортопед-травматолог Валентин Піонтковський.

Після перенесеної операції пані Людмила вже бадьоро відповідає на питання медиків, хоча напередодні гадала, що більше може і не стати на ноги.

«Обрізала виноград вдома і впала з триметровий висоти. Через пів року мене ждав інвалідний візок», — розповідає вона.

Зізнається, що спершу не зрозуміла, на скільки у неї тяжка травма. Думала, що просто забила спину. Але стан погіршувався, і коли знеболювальні перестали діяти — зробила МРТ. Жінка була приголомшена вердиктом лікарів: від 12 грудного хребця залишилася тонесенька пластиночка. Травма спровокувала так звану хворобу Кюммеля.

Щоби уникнути інвалідного візка, у таких випадках на місце хребця встановлюють титанову конструкцію. А проведена у Рівному операція не тільки залишає менші шрами, а й значно менше травматизує легені та аорту, зменшує больовий синдром, і в кілька разів прискорює реабілітацію.

«Захоплююся хірургами з Рівненської обласної лікарні. Ця операція досить унікальна. Є одна-дві клініки, які на всю Німеччину проводять такі операції», — говорить президент Української асоціації ендоскопічної хірургії хребта Яків Фіщенко.

Німецький хірург Евальд Герінг каже, що ще кілька операцій і його допомога рівненським медикам буде не потрібна. Вони вправно роблять усе й самі. Тим часом пані Людмила уже наступного дня після операції на ногах — лікарняними коридорами під наглядом медиків ще не зовсім сміливо, але крокує.

Читайте також:  Помер лікар Рівненської міської лікарні

Міністр Ляшко відвідав для медичні заклади Волині: чим його дивували

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024