На Волині посилено розвиватимуть медзаклади з охорони материнства і дитинства

22 Грудня 2021, 13:20
На Волині посилено розвиватимуть медзаклади з охорони материнства і дитинства 417
На Волині посилено розвиватимуть медзаклади з охорони материнства і дитинства

На Волині урядовці, народні депутати та представники медичної спільноти з усієї України обговорили стан та перспективи розвитку охорони материнства і дитинства для забезпечення демографічної стійкості України. 

Саме такою була тема виїзного засідання колегії Міністерства охорони здоров’я, повідомляють у Волинській обласній раді. 

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, голова обласної ради Григорій Недопад найперше подякував Міністрові охорони здоров’я за вияв довіри – проведення колегії МОЗ на Волині. 

«Підтримка материнства і дитинства не один рік є пріоритетом в роботі обласної ради. На Волині найсучасніший і найкращий в Україні перинатальний центр. І цьому році ми завершили ремонт неонатального центру. Готуємося до масштабної реконструкції обласної дитячої лікарні – виділили 10 мільйонів гривень з обласного бюджету на виготовлення проєктної документації. Окрім того, 2022-й ми оголосили Роком дитини на Волині». 

Голова Волиньради також зазначив, що область готова підтримувати і реалізовувати усі медичні пілотні проєкти, наприклад стати одним з 5 центрів неонатального скринінгу, які невдовзі будуть організовані в Україні.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що Волинь не випадково обрана місцем проведення виїзної колегії, оскільки є лідером з реформування акушерської служби. 

«Я сьогодні оглянув потужний конгломерат, який на Волині створили, об’єднавши перинатальний центр і дитячу лікарню. Раджу всім областям перейняти цей досвід, оскільки це найкращий приклад комплексності надання медичних послуг із захисту материнства і дитинства», – зазначив міністр.

Віктор Ляшко також підтвердив, що наступного року в кожній області розпочнеться реконструкція та переоснащення двох лікарень – для дорослих та дітей. Він зазначив, що у держбюджеті на 300 мільйонів збільшено асигнування для лікування орфанних захворювань, в тому числі і дітей зі спінальною м’язовою атрофією. 

Окрім того, на 34 мільярди зростуть видатки на збільшення тарифів пакетів медичних послуг, де, окрім іншого, передбачено і зростання зарплатні медичних працівників: до 20 тисяч гривень лікарям та 13,5 – середньому медичному персоналу.

Про ефективність співпраці між законодавчою, виконавчою та місцевою владами говорив голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він, зокрема, зазначив, що практично на виході закон про репродуктивне здоров’я. Наступного року також будуть ухвалені такі важливі закони: про ліки і лікарські засоби (не оновлювався з 1992 року), про систему охорони громадського здоров’я та про удосконалення надання медичної допомоги.

В Україні найвища в Європі динаміка скорочення населення, – про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексій Соловйов. Він зазначив, що низька народжуваність, високий рівень смертності і міграційні процеси є причиною демографічної кризи, яка в Україні спостерігається не перший рік. 

Завдання держави – зупинити цю загрозу. Серед інструментів він назвав удосконалення неонатальної та педіатричної служб та обґрунтовані тарифи на ці послуги, медичний супровід матері і дитини після пологів, просвітницьку кампанію щодо жіночого здоров’я та планування вагітності, а також збільшення державної допомоги при народженні дитини, вартості пакунку малюка та запровадження ініційованого Президентом економічного паспорта українця.

Під час дискусійних панелей йшлося про найгостріші проблем у галузі материнства і дитинства. Зокрема, спеціалісти констатували, що у 70% вагітних жінок виявляють ту чи іншу патологію, кілька останніх років в Україні зростає материнська та малюкова смертність, про необхідність створення дитячих центрів онкології та реабілітації, а також про недостатню кількість фахівців з неонатології, акушерства та педіатрії. За результатами розгляду цих питань колегія МОЗ ухвалила ряд рішень, які увійдуть до Національної програми репродуктивного здоров’я.

Читайте також: З Ужгорода до Львова гелікоптером транспортували новонароджене немовля

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024