Симптоми синдрому розбитого серця: роз'яснення рівненської кардіологині

04 Грудня 2021, 11:45
Синдром розбитого серця 2868
Синдром розбитого серця

Чи знаєте ви, що синдром розбитого серця в медицині таки існує, і називається він стрес індукованою кардіоміпатією або кардіоміпатією Такоцубо.

Що ж це таке – роз'яснює лікарка-кардіологиня з Рівного Оксана Самусенко на своїй сторінці у фейсбуці. 

Такоцубо з японської – пастка для восьминога. І дійсно, під час коронаровентрикулографії (рентгенконтрастне дослідження серця та коронарних судин) можна побачити розширення верхівки лівого шлуночка, що нагадує форму глечика та значне зменшення її скорочення.

Найчастіше хворіють жінки в менопаузі (66-80 років). Чинниками захворювання є значний емоційний або фізичний стрес з викидом у кров великої кількості катехоламінів (медіаторів та нейрогормонів стресу).
За клінічними ознаками кардіоміопатія Такоцубо нагадує серцевий напад: пекучий біль за грудиною або в ділянці серця, задишку, пришвидшення серцебиття, нудота, втрата свідомості.
На електрокардіограмі зміни практично ідентичні до таких, як при інфаркті міокарду. Можливе незначне підвищення серцевих тропонінів (маркерів ураження серцевого м'язу), що зовсім не корелює з дифузними змінами скорочення стінок серця. Але під час проведення коронарографії в судинах серця зміни (атеросклеротичні бляшки, тромби, стенози) відсутні.
Ключовими критеріями діагнозу є:
  •  Стрес, який зумовлює аномалії скорочення стінок лівого або правого шлуночка серця, які зазвичай більші за басейн кровопостачання однієї артерії серця
  •  Нові зворотні зміни ЕКГ;
  •  Відсутність атеросклеротичного ураження коронарних артерій;
  •  Підвищення рівня тропонінів та натрійуретичного пептиду.
При постановці діагнозу важливо виключити інші патологічні стани, як міокардити або феохромоцитома.
У хворих на кардіоміопатію Такоцубо рідше зустрічаються підвищення артеріального тиску, цукровий діабет, куріння, дисліпідемії. І, на відміну від інфаркту, напади загрудинного болю частіше відзначаються не зранку, а надвечір.

У більшості випадків хвороба має сприятливий перебіг. Скоротлива функція серця повністю відновлюється протягом 3-6 місяців. Дуже рідко захворювання може ускладнюватися падінням артеріального тиску, втратою свідомості, набряком легень, появою аритмій, мітральної регургітації, формуванням тромбів у порожнині лівого шлуночка.

Читайте також: Як людям із серцево-судинними захворюваннями вакцинуватись від COVID-19

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024