11 поверхів, операційні, сучасне медобладнання: що буде новому хірургічному корпусі Рівненської лікарні

01 Грудня 2021, 16:13
Рівненська лікарня 1339
Рівненська лікарня

У Рівненській обласній лікарні планують будувати новий хірургічний корпус. 

Про те, що у ньому розмістять та які зміни відбудуться у закладі, Суспільному в інтерв'ю розповів головний лікар закладу Віктор Ткач, йдеться на сайті Вісті Рівенщини.

26 листопада відбувся тендер на виготовлення проєкту будівництва 10-поверхового корпусу, він розрахований орієнтовно на 350 ліжок.

Чому виникла потреба будувати новий хірургічний корпус?

– Виникло питання реконструкції чи будівництва всіх обласних дорослих й дитячих лікарень у рамках «Великого будівництва» президента. Наша лікарня, у будь-якому випадку, потребує реконструкції, бо вже 70 років першим корпусам. Наймолодший корпус збудований у 1986 році. Можете увити, що там з комунікаціями, трубами, водою, електрикою і так далі.

Тобто реконструкції вже теперішніх приміщень недостатньо?

– Виникають питання, з якими ми стикнулися по відділенню екстреної меддопомоги, де проведена реконструкція – змінились вимоги і є сучасні державні будівельні норми до медзакладів. І зробити щось нормальне у тих старих приміщеннях, які є, дуже важко. Тому дійшли висновку, що краще збудувати новий хірургічний корпус і там розмістити майже всі хірургічні відділення, з сучасним обладнанням, операційними, комунікаціями, вентиляцією й необхідними інженерними мережами.

У якому стані зараз база лікарні?

– Чим ми далі заходимо в ситуацію – тим стає гірше й гірше. Будівлі старішають, не ремонтуються капітально. Ми це бачимо й на тому, що кожного дня мені доповідають: десь прорвало трубу, потік стояк, забилась каналізація. Ми могли на сьогодні навіть скоротити додатковий персонал, задля економії коштів, але не можемо це зробити, тому що кожен день вони потрібні. Як розвиватися, коли зараз 73-74% йде на заробітну плату і 10% – на медикаменти. Лишається той нещасний відсоток на поточні витрати, той же ремонт каналізації, опалення.

 

– Що плануєте розмістити у новозбудованому корпусі?

– Практично всі хірургічні служби, особливо ті, які проводять важкі операційні втручання, які потребують реанімації, будуть розміщені в одному корпусі. Планується великий корпус на дев'ять поверхів і 10-й та 11-й – технічні. На нульовому поверсі передбачається велика стерилізаційна, склади медикаментів, обладнання, очищення й підготовка води.

 

На 1-му поверсі – величезний хол та актовий зал на 400-500 людей. Тому що у нас заклад великий – 1700 працівників і ми по-нормальному зараз навіть збори трудового колективу провести не можемо. Буде великий хол, планується їдальня, а також – буде перенесений увесь адміністративний корпус, бо він у нас в плачевному стані на сьогодні.

Що буде у решті приміщення і якими бачите саме операційні?

– Наступні поверхи – суто медичні. У нас хірургії по суті дві, якщо по-простому, планова й ургентна: це торакальна, урологія, гінекологія, ортопедія і травматологія, лор-відділення, нейро- та кардіохірургія. Два поверхи буде займати операційний блок на 16 операційних. Це ми так мріємо: про операційні з сучасною вентиляцією, ламінарними потоками, де треба, та сучасною стерилізацією повітря.

Де будуватимуть новий корпус?

– Біля відділення екстреної меддопомоги є стоянка, а праворуч – парк. Він буде між капличкою і стоянкою, стоятиме під кутом в 90 градусів до усіх корпусів. Це правильне розміщення, тому що згідно з правилами інсоляції приміщення буде ефективно освітлюватись – уранці з одного боку, ввечері – з іншого. Бо наші корпуси не зовсім правильно розміщені: є північна сторона, де практично немає сонця, а інша дуже сильно освітлюється влітку, перегрівається.

– Що буде зі старими корпусами, які вивільняться?

– Ті корпуси, які є, будуть йти під реконструкцію. В першу чергу, буде виконана програма енергоефективності: заміна вікон, заміна чи ремонт дахів, за потреби – заміна комунікацій, утеплення фасадів. Всі площі, які звільняються, будуть відведені під терапевтичні відділення, під відділення нейро- і травматологічну реабілітацію.

 

У нинішньому хірургічному корпусі плануємо зробити кардіоневрологічний корпус, де в одному приміщені будуть всі терапевтичні спеціальності. Тобто, ми вирівняємо логістику лікарні так, що в першу чергу буде зрозуміло пацієнту, куди йому йти. Пацієнт, який буде поступати із політравмою, невідкладною хірургічною патологією, буде чітко скерований по найкоротшому маршруту.

Прооперовані пацієнти будуть знаходитися в цьому ж новому корпусі, у відділенні реанімації для післяопераційних хворих. Тому що тепер на нашу величезну машину – єдине реанімаційне відділення на 13 ліжок. Цього абсолютно недостатньо. І ми часто хворих після досить важких операцій, залишаємо у відділеннях – в післяопераційних палатах, бо іншого виходу просто немає.

– Чи перекриє кількість у 350 ліжок, що вказана у документації, потреби?

– Ми розраховуємо так: відділення планової хірургії й трансплантології – 60 ліжок, невідкладної хірургії – 40 ліжок. Ми одна з областей, де немає окремого проктологічного відділення, треба виділити в окреме – це 20 ліжок, гінекологія – лишаємо 30-40. Щодо торакальної хірургії, то час показує, що їм в межах 20-30 ліжок вистачить.

– Тобто, розглядаєте можливість оптимізації ліжок?

– От урологія: у зв'язку з розвитком новітніх технологій і мініінвазивних хірургічних втручань, післяопераційний день дуже різко скоротився. Якщо раніше було десь два тижні, то на сьогодні після мініінвазивної операції на наступний день пацієнт може йти додому, або 2-3 дні – пробути у нас. Тобто, показник роботи ліжка досить високий. Обертання ліжка високе, а ліжкодень у нас зменшився. Це хороший показник для лікарні. Якщо у нас ліжко працює швидко, то нам не потрібна їхня велика кількість. Тому ми скорочуємо ті ліжка з 40 до 20. Їх треба менше гріти, менше води витрачати. З точки зору менеджменту це – вигідно.

– Які перепланування неминучі?

– За новими вимогами, в тому числі вимогами НСЗУ, передбачена певна кількість площі під готель – для перебування родини пацієнтів, які приїжджають. Все-таки ми обласна лікарня і приїжджають люди з усієї Рівненщини, а часом – з інших областей. Щоб для них були елементарні умови в межах лікарні, ми передбачили, що це буде в першому корпусі. Зараз маємо чотири лікувальні корпуси: хірургічний – третій, кардіологічний – другий і головний та поліклінічний.

– Що буде з «ковідними» ліжками?

– Ми надаємо допомогу пацієнтам з СOVID-19 на ста ліжках. Зараз два відділення перенесені й розкидані по інших у вигляді палат, відведених під таких хворих. Пульманологічні хворі на гастроентерологічних ліжках, ревматологія, де перший поверх відведений під ковідну реанімацію – переведена у відділення нефрології. Викручуємось поки що. На майбутнє плануємо в цілому це ведення зберегти для таких потреб. І якщо не буде потреби – використовувати для інших цілей.

– На проєктно-кошторисну документацію готові виділити 15 мільйонів гривень. Що вже передбачили?

– Ці кошти для нас невидимі, бо займається цим управління капітального будівництва. Ми ж не проводимо тендер. Останні дані мої – було 800 тисяч на проєктно-кошторисну документацію. Насправді з тих обговорень з проєктантами, які проєктують медзаклади, це не зовсім достатня сума. Але поки що маємо, що маємо. Початок зроблений – медичне завдання нами також розроблене. Ми подали своє бачення УКБ.

– Коли мають побудувати сам корпус?

 

– До кінця року має бути проєктно-кошторисна документація. Не знаю, наскільки це вірогідно – оскільки я не архітектор і не проєктант. Саме будівництво розраховне на 2022-2025 роки. Будемо сподіватися, дай Боже, щоб у 2025 році це все реалізувалося. Це дуже амбітний проєкт. Наскільки знаю, у Вінниці реалізовний проєкт гарного хірургічного корпусу, чи то відділення. Бачив відео з операційної, хотів би поїхати туди, подивитися. Там нічим не гірше, ніж у Німеччині й Польщі, де я був й бачив ці медзаклади. Все за сучасними технологіями.

Читайте також: «Турбота про здоров'я авдиторії віддячить вам довірою», – Дмитро Купира на West Media Forum

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024