Що робити, якщо у вас знайшли рак: поради лікаря-онколога

29 Листопада 2021, 12:03
Онкологія 2235
Онкологія

Зазначимо, що в онкології та при інших серйозних захворюваннях неповний діагноз часто означає те ж саме, що і неправильний.

Лікар-онколог, онкохірург, доцент кафедри онкології та медичної радіології Віктор Федорович Завізіон розповідає, що робити, якщо вам поставили діагноз рак. Пояснює, чому лікування може не працювати і як уникнути неправильного діагнозу. 

Імовірність того, що вам або члену вашої родини поставлять неправильний або неточний діагноз досить висока. Про це говорить світова статистика. Американська організація Mayo і Johns Hopkins University стверджує: до 60% хворих, що звернулися за консультацією для уточнення діагнозу, мають новий або уточнений діагноз. 

Тобто, в важких ситуаціях, а онкологічний діагноз завжди є важким, помилка в діагнозі можлива у кожного другого пацієнта. 

Нажаль, буває і так, що при правильному діагнозі лікар обирає невірну стратегію лікування. Зазначимо, що в онкології та при інших серйозних захворюваннях неповний діагноз часто означає те ж саме, що і неправильний. 

Неповний діагноз – це діагноз, в якому упущено якісь суттєві особливості захворювання, що можуть сильно вплинути на стратегію лікування. Повний клінічний діагноз – це діагноз, який дає точне розуміння проблеми та за допомогою якого можна правильно вибрати шлях лікування. 

Саме тому так важливо отримати інший погляд на діагностику та лікування. Інший погляд – сучасний міжнародний медичний термін, що передбачає отримання незалежної експертної думки по вже встановленому діагнозу у іншого спеціаліста або іншої клініки для того, щоб уникнути помилки в діагнозі, і, як наслідок в лікуванні. 

В онкології рішення про долю пацієнта не приймається одним лікарем. Світовою практикою є мультидисциплінарний консиліум – тактичні питання лікування хворого віршуються колективно, з залученням онколога-хірурга, хіміотерапевта, променевого терапевта. 

Найчастіше за іншою думкою звертаються: 

  •  Якщо є сумніви в правильності встановленого діагнозу. 
  •  Для уточнення стадії і форми захворювання. 
  •  Для вирішення питання про необхідність хірургічного втручання. 
  •  Щоб спланувати терапію дороговартісними лікарськими засобами. 

 Якщо вам рекомендують складну операцію і є сумніви, рекомендуємо проконсультуватися хоча б ще з одним спеціалістом. 

Розуміння ризиків та переваг обраного шляху лікування або серйозного хірургічного втручання є обов’язковим. Звернувшись до іншого спеціаліста, отримаєте більше інформації. Це допоможе прийняти правильне рішення. 

Не варто боятися, що так ви проявите недовіру лікарю, або що він буде гірше до вас ставитися. Ціною питання є життя ваше або дорогої вам людини.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024