Як офісним працівникам зберегти здоров'я спини та фізичний тонус: поради шацького спортсмена

24 Листопада 2021, 16:00
Петро Пех 1867
Петро Пех

Багатьом з нас довелося змінити офіс на віддалену роботу і рухливості з цим стало менше. Необхідно слідкувати за своєю фізичною активністю і для тих, хто працює в офісах на роботі, яка потребує постійного сидіння за столом.

Як в таких умовах зберегти фізичний тонус, розповідає Петро Пех, директор Шацького центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Надмірна вага і біль в спині — це лише мала частина тих проблем, які викликають малорухливий спосіб життя і сидяча робота.

Анатомічно наше тіло зовсім не пристосоване до тривалих статичних навантажень. Коли ми сидимо, сповільнюються кровотік та лімфотік, погіршується живлення клітин і органів. Все це може привести до серйозних проблем.

Часом для багатьох з нас перерва на роботі – це час, коли можна почитати новини, погортати стрічку соцмереж або просто поговорити по телефону. А отже — у перерві ми продовжуємо сидіти.

Обставини не змінили, тіло не відпочило, психіка не розслабилася — після такого відпочинку втома не проходить, а іноді навіть посилюється.

Є хибна думка, що позбутися усіх проблем з активністю буде ранкова пробіжка або тренування в спортзалі після роботи. На жаль, фізичні вправи не врятують становище, якщо до або після них ви близько 8 годин працюєте сидячи.

2-3 рази на тиждень займатися спортом, а решту часу сидіти за столом в офісі чи у своїй квартирі — це лише ілюзія здорового способу життя.

Вихід є: дозувати фізичні навантаження і чергувати сидіння на робочому місці з хоча б мінімальною активністю.

Учені дослідили, що помірні фізичні вправи впродовж трьох хвилин кожні 30 хвилин привели до невеликого покращення рівня цукру в крові та стабілізують його коливання.

Ще один лайфхак, який підійде тим, хто працює віддалено або в комфортних зонованих офісах — використовувати принцип динамічної пози. Під час роботи намагайтеся частіше міняти позиції: стояти, сидіти, присідати навпочіпки і навіть лежати. Спробуйте 10 хвилин попрацювати лежачи або ненадовго замінити, якщо є можливість, робоче крісло на фітбол. Звучить незвично, але працювати так нетривалий час буде корисно: надувний м’яч нестабільний, тому доведеться постійно тримати рівновагу і пружинити.

Як би не було шкідливо багато сидіти, повністю відмовитися від такого способу роботи не вийде. І не потрібно, просто сидіти потрібно правильно. Ось основні правила:

-не нахиляти голову вперед і вниз — такий стан посилює навантаження на шийні хребці і весь хребет в цілому;

-не сутулитися — у такій позі хребет згинається і в грудному, і в поперековому відділах;

-сидіти на сідничних горбах. Це означає, що потрібно сидіти, а не «лежати» на стільці. Звичка відкидатися назад призводить до неправильного розподілу навантаження на поперек;

-краще сидіти так, щоб ноги були трохи підняті над рівнем підлоги. Для цього можна придбати спеціальну підставку або зробити її самому із підручних матеріалів.

Не змінюйте спосіб життя, але додайте турботу про себе!

Будьмо реалістами: кожен з нас розуміє серйозність наслідків сидячого способу життя, але мало хто зможе заради здоров’я спини відмовитися від 8-10 годин в день за письмовим столом. Та кожен може додати трохи корисного розмаїття у свій робочий день:

в обідню перерву — походити;

  • під час роботи — частіше міняти позицію та робити перерви на розминку;

  • постійно — стежити за тим, щоб сидіти правильно.

Турбота про своє здоров’я - запорука вашої продуктивності на роботі!

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024