Які ліки заборонено комбінувати людям з серцевими хворобами: поради лікарки

22 Листопада 2021, 12:04
Ліки для сердечників 3754
Ліки для сердечників

Самолікування може призвести до плачевних наслідків, коли люди не знають, які препарати не можна суміщати.

Про те, які препарати не можна суміщати людям із серцево-судинними захворюваннями, роз'яснює рівненська кардіологиня Оксана Самусенко на своїй сторінці у фейсбуці. 

1. Бета-блокатори (бісопролол, карведилол, метопролол, небіволол, атенолол) з недигідропіридиновими блокаторами кальцієвих каналів (верапаміл, дилтіазем).

Така суміш має негативний вплив на скоротливу функцію серця. Внутрішньовенне застосування верапамілу може призвести до виникнення передсердно-шлуночкової блокади та вираженої артеріальної гіпотензії.
2. Інгібітори АПФ (еналаприл, периндоприл, раміприл, лізиноприл) та блокатори рецепторів ангіотензину ІІ (валсартан, лозартан, телмісартан, олмесартан, кандесартан).
Ці препарати схожі за механізмом дії тому дані комбінації недоцільні. А при тривалому застосуванні є ризик ураження нирок та гіперкаліємії.
3. Віагра/силденафіл (Інгібітори фосфодіестерази 5) та нітрогліцерин або нітрати тривалої дії.
Даний «коктейль» особливо небезпечний, адже дуже високий ризик рефрактерної артеріальної гіпотензії, колапсу чи шоку.
Безпечно приймати нітрати не раніше ніж через 24 години після застосування силденафілу та 48 год після прийому тадалафілу.
4. Нестероїдні протизапальні засоби (диклофенак, ібупрофен, кетопрофен) + Антикоагулянти (ксарелто, прадакса, еліквіс).
Поєднувати виключно за показами та з особливою обережністю. Дуже високий ризик кровотеч.
5. Фенобарбітал.
Входить до складу таких популярних «серцевих засобів» як барбовал, корвалол, валокордин, корвалкапс екстра.
Ніколи не раджу ці засоби своїм пацієнтам та завжди відмовляю від їх застосування, оскільки фенобарбітал здатний викликати звикання.
Небажане його поєднання з серцевими глікозидами, глюкокортикостероїдами, протимікробними, противірусними, протиепілептичними, протигрибковими, антиаритмічними, протизаплідними (коротко майже з усіма) засобами!
6. Варфарин
Вартий окремого посту. Особливо варто пам'ятати про комбінації з глюкокортикостероїдами, нестероїдними протизапальними засобами, антиагрегантами та антикоагулянтами (збільшується ризик кровотечі).

А вживання зелених овочів, салатів, зеленого чаю нівелює дію препарату.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024