Як людям із серцево-судинними захворюваннями вакцинуватись від COVID-19

12 Листопада 2021, 15:48
Вакцинація 2822
Вакцинація

Люди із серцево-судинними захворюваннями мають вищий ризик важкого перебігу ковід, вищі показники ускладнень та летальності. Тому користь від вакцини перевищує ризик побічних реакцій. Звичайно, ніхто не дасть 100% гарантії від зараження, але хвороба перебігатиме в легшій формі.

Але чи можна вакцинуватись всім та яку вакцину обрати – роз'яснює на своїй сторінці у фейсбуці кардіологиня з Рівного Оксана Самусенко. 
Так, лікарка рекомендує утриматись від вакцинації під час гострих захворювань з підвищенням температури понад 38°. До таких станів в кардіології відносять гострий міокардит, перикардит, ендокардит.
Описані випадки міокардиту та перикардиту після застосування мРНК-вмісних вакцин (Pfizer, Moderna).

Найчастіше захворювання виникало після другої дози вакцини у хлопчиків або чоловіків молодших 30 років, характеризувалось легким перебігом та зустрічалось дуже рідко (Зі 177 мільйонів людей, які отримали вакцину Pfizer- BioNTech, міокардит розвинувся у 145 людей, перикардит - у 138).

При міокардиті або перикардиті другу дозу вакцини слід відкласти, а якщо дані захворювання були в анамнезі, краще вакцинуватися AstraZeneca/Covishield)

Тромбози та тромбоцитопенія є застереженням для вакцин на векторній платформі (AstraZeneca, Covishield, Janssen). Протипоказані вони у випадку:
- Гепариніндукованій тромбоцитопенії
- Тромбозах з наявністю антитіл до антифосфоліпідів
- Значному венозному або артеріальному тромбозі тромбоцитопенією після застосування вакцини
Вакцинацію варто відкласти до нормалізації симптомів:
- При декомпенсації серцевої недостатності
- При гіпертонічному кризі
- Або до 1 місяця після інфаркту, інсульту, операцій на серці.

Вакцинація зазвичай переноситься добре. Пацієнти можуть скаржитись на біль у місці ін'єкції, головний біль, озноб, субфебрилітет. 

Після другої дози вакцини симптоми можуть бути більш виражені. Може турбувати задишка в спокої, лихоманка, грипоподібні симптоми. Щоб їх полегшити рекомендують прийняти таблетку парацетамолу та збільшити кількість рідини.

Пацієнтам важливо дотримуватися рекомендацій лікаря та не скасовувати призначені лікарем препарати або не коригувати терапію самостійно.

У пацієнтів, які вживають препарати для розрідження крові, можуть виникати болючість, набряк і синець навколо місця ін’єкції. 

Для введення вакцини рекомендовано використовувати тонку голку (діаметром 0,57 або 0,45 мм), а потім сильно натиснути на місце ін’єкції впродовж щонайменше 2 хвилин, не розтираючи його. Пацієнта слід проінформувати про ризик появи гематоми від ін’єкції.

Якщо пацієнт приймає варфарин, рекомендується здійснити контроль МНО перед вакцинацією.

Читайте також: У «ковідному» госпіталі в Боголюбах 50 пацієнтів – у важкому стані

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація. 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024