Не та вакцина: на Рівненщині жінка поскаржилася поліції на халатність медиків

11 Листопада 2021, 10:13
На Рівненщині жінка поскаржилася поліції на халатність медиків 732
На Рівненщині жінка поскаржилася поліції на халатність медиків

На лікарів поскаржилася в поліцію жителька Рівненської області. Бо, каже, вибирала для щеплення AstraZeneca, а в застосунку «Дія» з'явилася CoronaVac.

Тепер жінка боїться другої дози, бо не впевнена, яку вакцину вкололи першу. Чия це помилка, розбирався Володимир Миколайчук, йдеться у сюжеті програми Сьогодні.

«Я повністю довірилася лікарю. А от так зробили халатність, і ніхто не визнає свою помилку», – розповіла Наталія Яцкевич.

Яким препаратом вакцинувалася проти ковіду, Наталія Яцкевич не знає. Записувалася на AstraZeneca, а коли в «Дії» отримала сертифікат, була шокована. Там був CoronaVac.

«Лікар, який мене вакцинував, сказав: «Я не знаю, чи її вакцинували. Я не пам'ятаю», – скаржиться Наталія.

Наталія спеціально вичікувала саме AstraZeneca, щоб їхати за кордон на заробІтки. А тепер – не пустять. Гадає, помилки припустилися через велику кількість охочих отримати щеплення.

«Можливо, в них закінчилася ця вакцина. Тому без мого відома вирішили вакцинувати тим, що було. Я не знаю, як це сталося. Не знаю, як іти на другу вакцинацію», – говорить Наталія.

Справою займеться поліція

Хто спричинив помилку – разом з Наталією ідемо з'ясовувати в медзаклад. Лікарі пояснювати нічого не хочуть. Наталія викликає поліцію.

«Ми маємо право вимаг ати своє – свої персональні дані! Не вимагаємо чужі!» – переконана пацієнтка.

Лікарі зробили помилку

Лише після скандалу головний лікар показує документи про вакцинацію. Каже, внутрішня перевірка виявила, що помилка сталася, коли вносили дані у сертифікат.

«Чітко випливає, що пацієнтці було проведено вакцинацію AstraZeneca. Наразі після співставлення всіх залишкових доз вакцинації і щеплених доз ніяких невідповідностей не виявлено», – каже головний лікар Сарненського центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Максимук.

Обурена недбалістю лікарів, Наталія написала заяву до поліції. Хто з медиків помилився, тепер з’ясовують слідчі. Найближчим часом медзаклад має надати їм всі документи про вакцинацію та результати внутрішньої перевірки. І якщо винні таки лікарі – розпочнуть кримінальне провадження.

Як внести зміни в «Дію»

Координатори з вакцинації на Рівненщині кажуть: внести зміни у сертифікат – не велика проблема.

«Жінці повторно треба щепитися вакциною «Астразенека», яка наявна. Їй видалять (в документах) цю вакцинацію. Перевантажити застосунок «Дія» – і підтягнуться ті дані, які дійсно були проведені», – розповіла координаторка Олена Гандзюк.

Та наперед, щоб уникнути такої ситуації, перед вакцинацією рекомендують роздивитися етикетку на флаконі препарату.

Нагадаємо, у МОЗ розширили перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024