Чим небезпечна велика кількість ліків для літніх людей: роз'яснення фармацевтки

31 Жовтня 2021, 15:07
Небезпека ліків для літніх людей 3716
Небезпека ліків для літніх людей

Літня людина і ліки … Наша уява представляє пенсіонера, який виходить з аптеки з торбинкою, наповненою усілякими ліками. І це не дивно: за роки склався стереотип, що особи похилого віку мають купу недуг, і ліки вони п’ють майже не щогодини, у великих кількостях і постійно. 

Це – найбільша омана. Великі кількості ліків в літньому віці є дуже небезпечними для здоров’я. Те, що може дозволити собі споживати молода особа, старшій є вкрай небезпечним, роз'яснює журналістам Район.Медицина кандидатка фармацевтичних наук, доцентка кафедри органічної хімії та фармації Волинського національного університету ім.Лесі Українки Катерина Сметаніна. 

Причина банальна: під час старіння організм людини втрачає дуже багато води. А більшість ліків є водорозчинними. Внаслідок невеликої кількості рідини в організмі препарати не розчиняються повністю і їх кількість в крові збільшується. 

Через нестачу води нирки сповільнюють виведення ліків. При цьому постаріла печінка розщеплює їх не так активно, як молода. Тому в організмі осіб старше 60 років лікарські засоби накопичуються у великій кількості і надовго затримуються в організмі, поступово отруюючи його. Наприклад, одна таблетка анальгіну для молодої особи забезпечить знеболюючий ефект години на дві; літнім людям цієї таблетки буде достатньо на добу.

Звідси витікає висновок: старшим особам слід приймати ліків менше і в обмеженій кількості.

А в житті все відбувається з точністю до навпаки.

Розумні лікарі враховують це, призначаючи літнім пацієнтам мінімальні дози препаратів або акцентуючи увагу на зменшенні дози та явищах несумісності. Але не всі пацієнти у віці 60+ адекватно сприймають таку тактику поведінки лікаря. Вважають його некомпетентним, непрофесіоналом, який економить на пенсіонерах і заглядає до них в кишеню. Таких осіб важко переконати, що це все – турбота про здоров’я й життя та етична поведінка лікаря стосовно до літнього пацієнта.

Але це не є єдиною проблемою. У людей старшої групи значно частіше можуть проявлятися побічні дії ліків, і все через ту ж причину – старіння організму. Тому препарати літнім людям слід підбирати ретельно, враховуючи індивідуальні особливості кожного, і уважно слідкувати за станом організму, загальним самопочуттям після початку прийому нового препарату. 

Читайте також: «В Україні немає скоординованої системи геріатричної допомоги», – доцентка ВНУ Катерина Сметаніна

А про це вже, зрозуміло, повинні потурбуватися самі хворі, і вчасно повідомити лікарю усі незрозумілі та неприємні  прояви та відчуття. Одначе, як показує практика, багато старших людей не звертають уваги на те, як діє на них препарат.

Давно підмічено, що у літніх людей значно підвищується чутливість до ліків. Наприклад, заспокійливі препарати і снодійне можуть викликати сплутаність свідомості. Препарати, які понижують артеріальний тиск, діють грубо, різко на старечий організм, особливо такі, що розслабляють стінки судин. 

Але це не зупиняє таких пацієнтів. Щоби скоріше заснути, літні люди намагаються прийняти ударну дозу. І в жодному разі не погоджуються замінити звичний препарат на безпечний.

Ну а любов до самолікування – це окрема історія. Особи похилого віку завжди впевнені, що, як і чим лікувати. Адже вони стараються переконати усіх оточуючих в правдивості своїх дій та багажі знань, оскільки знаходяться під впливом реклами з медіа-джерел або дотримуються порад сусідки. І в результаті наші пенсіонери просто ставлять експерименти на собі, що у їх віці робити надзвичайно небезпечно.

Кожній літній людині треба дуже ретельно підбирати ліки і обов’язково – під наглядом лікаря. Ліки лікують. Але неправильний підбір препарату, його дози, неправильне заїдання чи запивання, одночасний прийом інших препаратів та багато інших факторів в сукупності можуть спричинити токсичний вплив лікарських засобів на організм з розвитком наслідків, загрозливих для життя і здоров’я пацієнта. При цьому ліки стають небезпечними отрутами сповільненої дії.  

Спеціалісти давно вже склали приблизний список препаратів, які особливо є небезпечними для осіб похилого віку та літніх людей.

Але, перш ніж ми поговоримо про ці отрути, слід трохи сказати про таке явище, як антихолінергічний побічний ефект. Саме цього прояву повинні більш за все стерегтися старші люди. 

В організмі людини нервовими клітинами виробляється спеціальна речовина – ацетилхолін. Вона необхідна для того, щоби передавати потрібну інформацію від клітини до клітини, а також до заліза та м’язів. 

Існує чимало препаратів, які блокують роботу ацетилхоліну. Це і є антихолінергічний ефект. І якщо молоді люди переносять цей побічний ефект порівняно легко, то літня людина на це реагує рядом побічних реакцій: сплутаність свідомості, нечіткість зору, закреп, сухість в роті, головокружіння, нетримання сечі або, навпаки, затримка.

Загалом, усім літнім людям треба бути на сторожі і при перших подібних симптомах відразу ж радитись з лікарем, і, скоріше за все, він відмінить такий препарат.

А тепер перейдемо до найнебезпечніших ліків для осіб категорії 60+.

Небезпечними ліками, яким притаманна дуже сильна антихолінергічна дія, є практично усі антигістамінні препарати (проти алергії): димедрол, супрастин, дипразин.  

Багатьом пенсіонерам доводиться приймати заспокійливі (седативні), снодійні засоби і транквілізатори. Серед них найнебезпечнішими для старого організму є еленіум, діазепам, нітразепам. У літніх людей ці ліки діють не просто довго, а дуже довго – більше 96 годин. І основний побічний ефект при цьому – «засинання на ходу».

Тривожність і безсоння у старших людей лікують, призначаючи групу барбітуратів. Найбільш шкідливими з них є фенобарбітал і нембутал.

Доволі багато осіб віком 60+ страждають на шлунково-кишкові розлади. У таких випадках нерідко виписують спазмолітичні препарати, щоби зняти болі і спазми. В такому віці вкрай загрозливими для життя є препарати красавки, а також метацин, бускопан і спазмолітин. Цим лікам притаманний сильний антіхолінергічний ефект. До того ж, зміна дози не несе в собі фармакологічного ефекту: у великих кількостях  їх застосовувати не можна, а в маленьких від них нема сенсу.

Старші люди постійно приймають лікарські засоби для пониження артеріального тиску. Серед них шкідливими вважаються резерпін, оскільки після нього може бути дуже сильна депресія. І не радять приймати метилдопа, який дуже сильно понижує серцебиття.

Ліки проти виразки, такі як циметидин, ранітидин, нізатидин, фамотидин, викликають сплутаність свідомості і масу інших побічних ефектів. Від них краще відмовитись.

Хлорпропаміл призначають діабетикам. В старечому організмі він діє дуже довго, тому як результат –може наступити гіпоглікемія, тобто різке пониження цукру. Тому цей та подібні препарати краще замінити на інші. Але під наглядом лікаря.

Список небезпечних ліків для осіб похилого віку – досить широкий. Але нашою метою не є давати характеристику ризиків при прийомі того чи іншого лікарського засобу. Головне наше завдання – переконати вас дуже обережно поводитись з ліками. І за будь якої причини – радитись з лікарем.

Ліки – це отрута! Тому в жодному разі не займайтесь самолікуванням.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024