У Нацполіції пояснили, хто має право перевіряти COVID-сертифікати у громадян

30 Жовтня 2021, 13:49
Хто має право перевіряти COVID-сертифікати у громадян 1168
Хто має право перевіряти COVID-сертифікати у громадян

Голова Національної поліції Ігор Клименко пояснив, хто має право перевіряти сертифікати вакцинації від коронавірусної інфекції.

В ефірі програми «Право на владу» на телеканалі 1+1 він зазначив, що перевірку можуть здійснювати багато служб, – повідомляє УНІАН.

«Це і служба Міністерства охорони здоров'я, санітарні лікарні, це і Держпродспоживслужба, це і безпосередньо провідники, якщо це стосується залізничного транспорту», – сказав Клименко.

Також, за його словами, вибірково перевіряти можуть і самі поліціянти. На запитання, чи мають право водії громадського транспорту перевіряти сертифікати, чиновник відповів, що вони «мають попередити пасажирів, що у них мають бути перевірені ці сертифікати, і на борту автобусу (пасажири) мають знаходитись саме з цими документами».

Голова Нацполіції уточнив, що у торговельних центрах сертифікати має перевіряти персонал цих закладів.

За даними Клименка, на сьогодні вже відкрито 870 кримінальних проваджень, і 92% цих проваджень стосуються підробки документів, ще мова йде про шахрайство і несанкціоноване втручання в електронні та комп'ютерні мережі, а також службові підроблення. 

Він сказав, що особам, які підробили сертифікати, після розслідувань можуть оголосити підозри, а потім їхні справи передадуть до судів. Їм загрожує до п'яти років тюрми.

Також Клименко сказав, що підроблені сертифікати можуть продавати у туристичних агенціях. 

За його словами, 4 тисячі працівників поліції мають програмне забезпечення на планшетах для перевірки QR-кодів кожного сертифікату.

Читайте також

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024