У селі на Рівненщині, де виявили спалах поліомієліту, люди тікали городами від медиків

22 Жовтня 2021, 16:23
Вакцинація від поліомієліту 1038
Вакцинація від поліомієліту

У селі Велика Омеляна, де виявили спалах поліомієліту, люди неохоче вакцинують своїх дітей. Іноді навіть доходило і до курйозів. 

По це на своїй сторінці  у фейсбуці написав головний державний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов. 

«Вчора ввечері колега скинув мені до відома пост праведного гніву від Сергій Ковальчук, де болісно сприймається порівняння його малої батьківщини із «злиденними країнами». Перша, хоч і не суттєва для предмета нашого обговорення ремарка: деякі з цих країн в економічному плані залишили Україну за темпами розвитку далеко позаду. Проста теза, яку я намагався донести на зустрічі з мешканцями Великої Омеляної з приводу надзвичайної події у селі через спалах поліомієліту: відношення до вакцинації населення – одна з ознак рівня цивілізованості суспільства», – написав лікар.

За його словами, за 10 днів з моменту оголошення НС щеплено інактивованою поліомієлітною вакциною трохи більше ніж половина дітей, при тому, що всі умови для значно більшого охоплення були створені.

Натомість за ці дні лікареві довелося чути досить фантастичні причини пробуксовування вакцинальної компанії, наприклад: медики своїми подвірними обходами відлякали батьків від вакцинації. Перед тим, як медичний персонал завітав до осель мешканців Великоомелянської тергромади, був масовий обдзвін батьків, на який мало хто зреагував. Тому, як голова робіт з ліквідації надзвичайних ситуацій, Роман Сафонов наполіг на виділенні додаткових сил і засобів, насамперед кадрів, з обласного центру. Питання не лише у кволій активності громадян – то річ прогнозована.

Для такого рішення, за словами головного санітарного лікаря, була ціла низка причин, на які треба було зважати: 

а) період ковід-пандемії та різкого підйому захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції – скупчення людей на ФАПах вкрай не бажане; 

б) багато дітей (кожна четверта) має ознаки ГРВІ і їх доцільно було оглядати на місці, в теплі; 

в) багатодітні мами не могли залишити інших дітей самих; 

г) брифінги та виступи лікарів на ТБ мало хто з місцевих дивиться. 

«Що ми мали? - закриті перед носом ворота, втечу городами, відпускання на подвір’я собак, словом, даруйте що ображаю патріотичні почуття – цивілізацію в усій красі. Те що робота медиків населенням не цінується – давно не дивує, але не потрібно говорити про відсутність діалогу чи роз’яснювальної роботи, коли керівництво тергромади організовує зустріч в оптимальний для жителів села час, яка ігнорується. В лікувальний заклад не приходимо, на зустріч в сільраду – також, додому не пускаємо, бо зламати власну картину світу – ось що реально страшно. Навіть в інтернеті ліньки знайти інформацію про одну з самих безпечних вакцин, що використовуються від страшної хвороби, краще постити котиків в мережі ніж перейматись ризиками для власної дитини», – йдеться у дописі. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024