На Волині зростає кількість кисневозалежних хворих

21 Жовтня 2021, 12:18
На Волині зростає кількість кисневозалежних хворих 476
На Волині зростає кількість кисневозалежних хворих

Щодня на Волині виявляють по 400-500 хворих на коронавірусну інфекцію, відтак збільшується кількість госпіталізацій.

Про це йшлося на брифінгу, який відбувся у Волинській ОДА 20 жовтня. 

Спікерами на якому виступили заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук та головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко.

Обговорення почали з епідемічної ситуації. Так, за добу у Волинській області виявлено 496 нових випадків захворюваності на коранавірусну хворобу, з яких 48 хворих - діти та 16 - медпрацівники.  Щотижневий приріст хворих – 30%, а щоденно реєструється в межах 400 випадків з на добу. Всього захворіли 72 тисячі волинян.

Волинь увійшла до помаранчевої карантинної зони, адже фіксується 449 нових випадків на 100 тис. (за рекомендованих 75-ти), також через перевищення рівня госпіталізації – понад 86,5 випадків на 100 тис. Навантаженість ліжок з киснем для пацієнтів із COVID-19 становить 61,2% за нормального показника 65%. Важливо, що при умові перевищення хоча б одного з цих показників протягом трьох днів поспіль, область може потрапити до червоної зони карантину.

Головний державний санітарний лікар Волинської області Янко Наталія про ситуацію з COVID-19 на Волині:

«На жаль, епідемічна ситуація з кожним днем ускладнюється, через тенденцію стрімкого росту захворюваності. Четверта хвиля пандемії розвивається швидше, ніж ми очікували, адже спричинена  штамом «Дельта». Його симптоми не відрізняються від інших штамів COVID-19, а особливості – не втрачається нюх і смак, проте перебіг хвороби набагато агресивніший і швидший. Важливо підкреслити, що 97% від госпіталізованих – не щеплені громадяни».

Захворюваність дітей на Волині становить 11% від загальної, щоденно реєструються від 20 до 50 випадків хворих, більшість з яких - вихованці закладів освіти. Найбільше хворіє вікова група 15-17 років – 40% від загальної кількості хворих дітей.

Всього по області охоплення щепленнями дорослого населення становить в межах 20%, а для отримання колективного імунітету потрібно не менше 70%. Щеплення дорослого населення в Камінь-Каширській територіальній громаді становить 8%, а показники захворюваності перевищили середній обласний показник майже в два з половиною рази за останній тиждень, в Маневицькій територіальній громаді охоплення щепленнями становить 12%, %, а показники захворюваності перевищили середній обласний показник в два рази, Володимир-Волинська і Зимненська громади – більше як в три рази, а охоплення щепленнями становить 15%.

Заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук:

«Ми впевнено йдемо до червоної зони. Щоденно зростає кількість захворюваності на коронавірусну хворобу та кисневозалежних хворих. Нині в області на стаціонарному лікуванні знаходиться 1258 громадян, для медичного забезпечення яких підготовлено 1901 ліжко та працює 19 медичних закладів. В реанімаційних відділеннях на забезпеченні високим потоком кисню перебувають 73 пацієнти від загальної кількості хворих, що становить до 6% від усіх госпіталізованих.  На апараті штучної вентиляції легень перебуває 31 пацієнт. Ці показники є дуже високими. Для порівняння під час минулої хвилі епідемії таких хворих було 8-10 осіб на область. Волинь займає друге місце знизу серед областей за кількістю вакцинованого населення. Серед летальних випадків 85-90% - люди віком від 60 років.

Медична система Волині на даний час надає допомогу в повному обсязі. Важливо розуміти: ми можемо збільшити кількість ліжок, але ми не можемо збільшити кількість медичних працівників, які надають цю допомогу».

В області розгорнута вакцинальна кампанія, до якої входять 89 пунктів щеплення, 35 мобільних бригад та 9 вакцинальних центрів. Такі центри є у м. Луцьку(4), м. Нововолинську, м. Володимирі-Волинському, м. Ковелі(2), м. Камінь-Каширському та м. Любомлі. Також на пунктах поштових відділень та базах епіцентрів.

Ірина САВОШ

Читайте також: Мутував від «Дельти»: у Великобританії виявили новий більш небезпечний штам COVID-19

Рекорд за осінь: майже 22,5 тисяч українців інфікувались коронавірусом

Волинь наближається до «червоної» зони, – Наталія Янко

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024