Як отримати інсулін за електронним рецептом

16 Жовтня 2021, 12:31
Інсулін 1064
Інсулін

Інсуліни додали до програми «Доступні ліки» — це значно збільшило доступ пацієнтів із цукровим діабетом до лікування. 

Кількість аптек, де можна отримати інсуліни за електронним рецептом, зросла у 4 рази. А програма покрила всіх пацієнтів з діабетом, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

З 1 жовтня препарати інсуліну увійшли у програму реімбурсації. За перші два тижні понад 25 000 пацієнтів із цукровим діабетом отримали необхідні препарати безоплатно або з невеликою доплатою в аптеках. Загалом за два тижні аптеки погасили 37 198 рецептів на інсуліни. 

 

«Перехід інсулінів до системи реімбурсації має ряд переваг для пацієнта — ліки стали доступнішими. Збільшилась кількість аптек, в яких пацієнт за електронним рецептом може отримати необхідний йому інсулін. А також з’явився вільний вибір аптеки пацієнтом», – розповідає про переваги змін Тетяна Бойко, заступниця голови Національної служби здоров’я.     

У програму включено 76 препаратів інсуліну та їх аналоги швидкої, середньої, тривалої дії та комбіновані. З них 47 — повністю безоплатні. 

Інсуліни відпускають 6 100 аптек і аптечних пунктів по всій Україні. Це в 4 рази більше, ніж було раніше. 

Найбільше аптек погасили рецепти на інсуліни в Дніпропетровській області — 3716, в Харківській — 3 483 і у Львівській — 2 305.

 

«Зазначу, що доступ до інсулінів в деяких областях значно покращився. Наприклад, якщо раніше у Житомирській області інсуліни відпускали 59 аптек, то тепер — 164. Пацієнти у Луганській області раніше могли отримати інсулін в одній з 23 аптек, а зараз — у будь-якій зі 157. На Миколаївщині замість 29 аптек інсуліни відпускають 121», – додає Тетяна Бойко. 

Інструкція: Як отримати інсулін за електронним рецептом:

1. Зверніться до ендокринолога, який складе ваш індивідуальний план лікування і занесе його в електронну систему охорони здоров’я. В плані лікування ендокринолог зазначає тип інсуліну, який потрібен саме вам, дозування тощо. На основі цієї інформації генерується електронний рецепт.

2. Перший електронний рецепт на інсулін виписує ендокринолог. З 1 жовтня паперові рецепти ендокринологи не виписують. Якщо ви маєте на руках паперовий рецепт, виписаний до 30 вересня, ви можете отримати за ним ліки до 31 жовтня. З 1 листопада отримати інсулін можна буде лише за електронним рецептом. 

3. Сімейний лікар також може виписувати рецепти на інсулін на основі плану лікування, який створив ендокринолог. Однак сімейний лікар не може змінювати план лікування. Тому якщо потрібно змінити дозування чи тип інсуліну — зверніться до ендокринолога.  

4. Коли лікар випише електронний рецепт — ви отримаєте повідомлення на ваш мобільний телефон з номером рецепту та кодом підтвердження.  

5. Виберіть зручну для вас аптеку, яка має договір з НСЗУ на видачу інсулінів. 

Знайти аптеки допоможе мапа з аптеками на дашборді НСЗУ —  «Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів». В лівому крайньому стовпчику виберіть потрібну вам область, населений пункт та у вікні «Тип договору» — інсулін безоплатно або з доплатою. Карта покаже вам перелік аптек, де можна отримати інсуліни. 

Або шукайте аптеку з наліпкою «+Інсуліни».

Також про найближчу аптеку можна запитати у оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

6. Завітайте до обраної аптеки. Назвіть аптекарю номер електронного рецепта та код підтвердження. Отримуйте інсулін безоплатно або з невеликою доплатою.

7. У випадку, якщо у вас немає телефону. Лікар, який виписує вам електронний рецепт, може видрукувати рецепт на папері. Саме його і показуйте аптекарю.  

Якщо в аптеці немає потрібного типу інсуліну, то його можна замовити. Це безоплатно. Аптека не має права відмовити вам у цій послузі, оскільки вона підписала договір з НСЗУ. Якщо вам відмовили, зверніться до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024