На Рівненщині імунізацію від поліомієліту проводитимуть на пунктах щеплення та виїзні бригади

14 Жовтня 2021, 13:17
Вакцинація дітей від поліомієліту 670
Вакцинація дітей від поліомієліту

На Рівненщині тривають заходи з локалізації спалаху поліомієліту.

На сьогодні від поліомієліту у Великоомелянській громаді провакциновано близько півсотні дітей до п'яти років. Разом з тим, вакцинації потребують 268 дітей, йдеться на сайті Рівненської ОДА.

У зв’язку із цим перший заступник голови ОДА Сергій Подолін провів позачергову нараду за участю причетних – керівників лікувально-профілактичних закладів, Нацполіції, Держпродспоживслужби, керівництва громади.

За результатами наради доручив підсилити бригади з вакцинації Рівненського району, які працюють у Великоомелянській тергромаді, медиками з Рівного. Процес вакцинації від поліомієліту не припинятимуть і у вихідні дні – 14-17 жовтня.

Нагадаємо, після того, як у селі офіційно підтвердили цю хворобу у півторарічної дитини, більшість батьків вирішила не ризикувати здоров’ям своїх дітей та захистити їх.

«Щеплення від поліомієліту будуть проводитися на пунктах щеплення та виїзними бригадами. Також будемо працювати з «відмовниками». Представники територіальних громад, поліції, медики відвідуватимуть такі сім’ї та роз’яснюватимуть важливість вакцинації. Локалізувати спалах в населеному пункті надзвичайно важливо», – прокоментував Сергій Подолін.

Нагадаємо, у селі Велика Омеляна був зафіксований спалах поліомієліту.

За результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій поставлено завдання щодо максимального охоплення дітей Великоомелянської територіальної громади щепленням від поліомієліту. 

У зв’язку із цим була запроваджена обов’язкова вакцинація дітей до 5 років та доручено протягом 14 днів реалізувати «нульовий» тур імунізації, який покликаний захистити дітей Великоомелянської громади. В подальшому протягом 90 днів будуть організовані наступні тури, щоб захистити все дитяче населення до 5 років на території області.

Головний санітарний лікар області Роман Сафонов зазначив, що майже 50 відсотків дітей як у Великоомелянській тергромаді, так і в області загалом є невакцинованими. Тому тергромади мають працювати з батьками невакцинованих дітей та розпочинати щеплення за календарем.

Довідково:

  • Щеплення від поліомієліту проводиться дітям починаючи з 2-го місяця життя. Вакцинація інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) проводиться незалежно від вакцинального статусу, але не раніше 1 місяця після вже проведеного щеплення від поліомієліту.
  • Відповідно до календаря щеплень вакцинація дітей «ІПВ» проводиться в 2 та 4 місяці. У 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років імунізація проводиться вакциною «ОПВ» (оральною поліомієлітною вакциною) в крапельній формі. 
  •  «ІПВ» – вакцина інактивована, надає індивідуальний захист дитині, «ОПВ» – вакцина жива, ослаблена – формує місцевий імунітет в кишечнику та блокує можливість циркуляції вірусу. Обидві вакцини давно використовуються в Україні та є високої якості. Вже багато років в Україні не спостерігалося жодного ускладнення від цих вакцин. Виробниками вакцин є Франція та Бельгія.
  •  Відповідно до ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» діти без щеплень з поважних причин не можуть відвідувати дитячі організовані колективи. Тобто діти з протипоказами за умови благополучної ситуації можуть відвідувати дошкільні навчальні заклади. Проте в умовах неблагополучної ситуації діти з протипоказами, які не мають щеплень, – не можуть відвідувати дитячі організовані колективи.
  •  Керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації біологічного характеру Роман Сафонов підписав розпорядження щодо проведення представниками контролюючих органів перевірок ДНЗ на предмет дотримання керівниками закладів діючого законодавства. У разі допущення невакцинованих дітей до навчального процесу, на керівників закладів накладатимуться штрафні санкції. Крім представників Держпродспоживслужби в дитсадках працюватимуть епідеміологи Центру контролю та профілактики хвороб та у разі необхідності вживатимуться заходи адміністративного характеру.
  •  Вакцинація від поліомієліту безпечна та проста маніпуляція, яка убезпечить дітей від небезпечної та складної хвороби та дозволить в майбутньому зупинити розповсюдження поліовірусу. Закликаємо батьків не допустити розповсюдження спалаху поліомієліту на території області та України.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024