В Україні туберкульоз лікуватимуть за євростандартами

12 Жовтня 2021, 13:33
В Україні туберкульоз лікуватимуть за євростандартами 753
В Україні туберкульоз лікуватимуть за євростандартами

В Україні застосовуватимуть кращі міжнародні підходи у сфері надання медичної допомоги хворим на туберкульоз. 

Так, Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило наказ №2161 «Про внесення змін до стандартів охорони здоров’я при туберкульозі», повідомляють у Центрі громадського здоров'я.

Також в організації зазначають, що їхні фахівці також брали активну участь в розробці Стандартів.

Головна мета документу — закріпити на всіх рівнях доказові методики лікування туберкульозу відповідно до Європейських стандартів ВООЗ. Українського пацієнта лікуватимуть так, як його лікували б у будь-якій іншій країні Європи. 

І мова йде не тільки про суто терапевтичний супровід, а й про індивідуальний, орієнтований на людину підхід у лікуванні.  

Наприклад, у Стандартах прописані умови повернення людини, яка хворіє на туберкульоз, до роботи і навчання. Мова йде про випадки, в яких пацієнт більше трьох тижнів приймає ефективне лікування, має можливість безперервно приймати ліки в амбулаторних умовах, є безпечним для оточуючих та за результатами обстеження немає перешкод, щоб повернутися до активного життя. 

Оновлені Стандарти також визначають:

  • критерії якості профілактики та раннього виявлення туберкульозу;
  • новітні алгоритми скринінгу та діагностики туберкульозу, в тому числі з використанням інноваційних генетично-молекулярних методів — тесту Xpert MTB/RIF®(Ultra), який дозволяє проводити швидку і точну діагностику туберкульозу;
  • питання застосування сучасних протитуберкульозних препаратів та новітніх схем лікування туберкульозу із лікарською стійкістю;
  • критерії якості щодо ведення випадків ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ, туберкульоз/вірусний гепатит С та інших супутніх захворювань.

Загальна мета лікування туберкульозу полягає не тільки у досягненні одужання без рецидивів для всіх пацієнтів, а й припиненні передачі інфекції та запобіганні набуття (або розширення) додаткової медикаментозної стійкості. 

Втілення положень наказу дозволить підвищити показник ефективності та якості лікування туберкульозу, зменшити розповсюдження інфекції, а також сприятиме зниженню невиправданих витрат та ризиків для пацієнтів.

Читайте також: На Рівненщині фіксують значний ріст захворюваності на туберкульоз

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024