У МОЗ хочуть відсторонювати від роботи невакцинованих працівників без збереження зарплати

02 Жовтня 2021, 16:02
У МОЗ хочуть відсторонювати від роботи невакцинованих працівників без збереження зарплати 1596
У МОЗ хочуть відсторонювати від роботи невакцинованих працівників без збереження зарплати

Міністр Ляшко розказав, кого доведеться відстроняти від роботи. Експерт MCFR:Кадри роз’яснив, чому таке відсторонення без збереження зарплати.

Про це йдеться на сайті Волинського обласного центру КПХ МОЗ України.

МОЗ підкоригувало проект наказу, яким пропонує затвердити Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням.

Відповідно до доопрацьованого проекту документу, обов’язково вакцинуватимуть проти коронавірусу працівників: центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів;  місцевих державних адміністрацій;  закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у т. ч. спеціальні, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.  Тобто, у перелік професій вже додали працівників закладів вищої та післядипломної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ.

У проект наказу додали й умову — обов’язково вакцинуватимуть працівників, у яких відсутні абсолютні медичні протипоказання до профілактичних щеплень. Після затвердження наказу МОЗ з Переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, роботодавці будуть зобов’язані відстороняти від роботи невакцинованих співробітників. Перевірятиме, як виконують цю вимогу, Держпродспоживслужба.

Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. 

У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, таких працівників відсторонюють від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлює МОЗ» (ч. 2 ст. 12 Закону № 1645). 

МОЗ наказом від 16.09.2011 № 595 затвердив Календар профілактичних щеплень в Україні. Якщо щеплення від коронавірусу додадуть у календар профілактичних щеплень за епідемічними показаннями в Україні для працівників окремих професій, виробництв та організацій, роботодавці відсторонятимуть невакцинованих працівників від роботи без зарплати на підставі статті 46 КЗпП.   

Зауважимо, що тимчасове увільнення працівника від виконання його трудових обов’язків в порядку відсторонення від роботи на умовах та підставах, встановлених законодавством, за своєю суттю не дисциплінарне стягнення, а особливий запобіжний захід, який застосовують у виняткових випадках. Його мета — відвернути та/або попередити негативні наслідки. При цьому на період усунення від роботи за працівником зберігатимуть його робоче місце. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024