На Маневиччині за вересень зареєстрували чотири випадки хвороби Лайма

26 Вересня 2021, 15:58
На Волині активізувальсь кліщі 1028
На Волині активізувальсь кліщі

На Волині триває активність кліщів, відповідно є висока ймовірність інфікуватись хворобами, поширеними на Волині, особливо що передаються через укуси кліщів. В першу чергу піддаються ризику грибники.

Так, протягом вересня поточного року у Маневицькому районі зареєстрували чотири  нових випадки хвороби Лайма, спричинені укусами кліщів саме під час збору грибів у лісах області, йдеться на сайті Волинського обласного центру КПХ МОЗ України. 

Всі хворі відмічали факт укусу кліща, котрого видаляли з тіла самостійно, не звертаючись до лікувальних установ. На 3-5 добу у хворих виникло різних розмірів почервоніння на шкірі, що сприйнято як реакцію на укус кліща. 

Протягом місяця еритема на шкірі збільшилась лише тоді хворі звернулись за медичною допомогою. Захворювання на «лаймбореліз» підтверджено лабораторно лише в одному випадку, але факт укус кліща та наявність мігруючої еритеми були підставою для клінічного встановлення діагнозу. Наразі хворі лікуються амбулаторно.

На сьогодні в області зареєстрували 12 випадків хвороби Лайма: у м. Нововолинську та Маневицькому районі (по 4), а ще у Горохівському і Луцькому районах та м. Луцьку. Всі випадки захворювання спричинені укусами кліщів під час відвідуванні лісових масивів області (збору ягід, грибів та відпочинком на природі). При чому, у 9 випадках (75%) зараження відбувалось на вже ензоотичних з лаймбореліозу територіях.  

 За оперативними даними лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів щотижня звертається до 50 волинян. А враховуючи, що значна частина громадян знімає кліща з тіла самостійно та взагалі не звертається до медичної установи, ця цифра є значно більшою.

За даними багаторічних спостережень, понад 90% випадків хвороба Лайма спричинена укусом кліщів під час збору ягід та грибів. До 10% випадків захворювання пов’язані з роботами на дачних масивах, відвідуванням міських парків та відпочинком на природі.

Епідеміологічними розслідуваннями встановлена схожість симптомів лаймбореліозу: у більшості хворих відмічався свербіж, набряк і почервоніння шкірних покривів на місці укусу кліща та наявність еритеми на шкірі. До 80% випадків захворювання кліщового лайбореліозу  лабораторно підтверджено.

З початку поточного року  лабораторією обласного центру досліджено майже 1900 кліщів, доставлених з районів; у  понад 8 % виявлено позитивні на ламбореліоз результати. Також, на сьогодні досліджено 111 знятих з людей кліщів — у 44 випадках  (40%) виявлені борелії, що можуть становити потенційну небезпеку для людини.

Для довідки: Хвороба Лайма (кліщовий лаймбореліоз) – це природно-осередкове, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.

Тривалість інкубаційного періоду — від 3 до 60 діб і довше; у середньому — до 14 діб.  Характерні симптоми  розвитку хвороби:

  • Незначний свербіж, болючість та припухлість шкіри на місці укусу кліща;
  • Підставою для підтвердження діагнозу є наявність одного з основних симптомів – почервоніння шкіри в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема різних розмірів). До 30% хворих така еритема не спостерігається;
  • Часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі, слабкість тощо.

Дуже важливо вчасно виявити  небезпечне захворювання, адже пізня діагностика лаймбореліозу та відсутність лікування на ранніх стадіях може спровокувати важкі ускладнення (ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, серця та спричинити інвалідність тощо).

За статистикою, лише половина громадян, яких вкусив кліщ, взагалі помічає  його на собі. Крім того, значна частина людей самостійно знімає кліщів, не звертаючись до медичної установи, тим самим затягуючи процес лікування.

У разі присмоктування кліща його слід найшвидше видалити з тіла. Самотужки робити цього не варто, а краще звернутись за допомогою до лікувальної установи за місцем проживання, де фахівці проконсультують щодо подальших дій.

Видаленого кліща можна дослідити у лабораторії обласного центру за адресою: м. Луцьк, проспект Волі, 55 (телефони: 23-39-41, 23-39-60).

На сьогодні, лаймбореліоз реєструється у всіх районах та містах області. Тому, з метою профілактики, епідеміологи ще раз наголошують:

— при виході в ліс — слід відповідно одягатись (краще у світлий одяг та заправити штани у шкарпетки);

—  використовувати різні репеленти для відлякування комах;

— при поверненні з прогулянки – проводити само- і взаємоогляд відкритих ділянок тіла, одягу та особливо речей, принесених з лісу.

Тому, варто пам’ятати, що похід до лісу за грибами не лише корисний відпочинок, але й ризик «принести» кліщовий лаймбореліоз.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024