За лікування пацієнтів з COVID-19 у серпні НСЗУ виплатила закладам понад 224 мільйона гривень

24 Вересня 2021, 10:43
Лікування пацієнтів з коронавірусом 515
Лікування пацієнтів з коронавірусом

За лікування одного пацієнта з коронавірусом у стаціонарі держава платить майже 27 тисяч гривень. За роботу однієї медичної команди, яка надає допомогу пацієнтам в стаціонарі, медичний заклад отримує 554 тисячі гривень на місяць.

Про це журналісти видання Район.Медицина дізналися у Нацслужби здоров'я України.

Медзаклади, які входять у визначений перелік для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом, отримують кошти, залежно від кількості пролікованих пацієнтів та кількості медичних команд залучених до лікування пацієнтів. У серпні, у закладах визначених для лікування пацієнтів з COVID-19 було розгорнуто понад 38 тис ліжок, які підключені до джерела кисню. У цих закладах є всі необхідні умови, обладнання та фахівці, щоб надавати медичну послугу вчасно та якісно.

За послуги, надані пацієнтам з коронавірусом у серпні, Національна служба здоров’я сплатила медичним закладам понад 224 мільйони грн.

У середньому за лікування у стаціонарі одного пацієнта з коронавірусом у серпні з державного бюджету було оплачено майже 27 тис. грн. Лікування пацієнтів з COVID-19, як і раніше, оплачує Національна служба здоров’я. Для пацієнта медична допомога у стаціонарі є безоплатною. Держава виділяє достатньо коштів, щоб пацієнти, які потрапили в лікарню, отримали допомогу належної якості і не платили за це з власної кишені.

Серед усіх госпіталізованих, а їх у серпні було понад 9 тисяч, у легкій формі захворювання перенесли  майже 4,5 тис пацієнтів.

  • з середньою формою важкості з підключенням до кисню лікувалися 3,7 тис  пацієнтів
  • у важкій формі в стаціонарах з підключенням до апаратів ШВЛ лікувалися 975 пацієнтів.

На одну медичну команду, яка надає допомогу пацієнтам в стаціонарі, медичний заклад отримує в місяць 554 тис грн.

Крім кількості команд, оплата залежить від інтенсивності роботи закладу та навантаження на медичних працівників. Якщо навантаження на медичну команду менше ніж 10 пацієнтів у місяць – оплата буде меншою. Якщо більше ніж 30 пацієнтів – більшою. Для цього використовуються коригувальні коефіцієнти.

Якщо в місяць навантаження на одну медичну команду становить менше, ніж 10 пацієнтів, коефіцієнт становить – 0,379. Тобто замість 554 тисячі на команду виплачують майже 210 тис грн на місяць. Якщо в місяць навантаження на одну медичну команду становить понад 30 пацієнтів, коефіцієнт збільшується в півтора рази і більше.

Загалом, протягом серпня цього року в Україні госпіталізували 9 156 пацієнтів з коронавірусом. Це – на понад 200 пацієнтів більше, ніж у липні. Це дані зі звітів про надані послуги, які в Національну службу здоров’я подають для оплати медичні заклади.

У серпні 252 лікарні мали договір з Національною службою здоров’я України на стаціонарну допомогу пацієнтам з коронавірусом, попри те що пацієнти потрапляли у 424 заклади охорони здоров’я. Oбов’язком місцевої влади є правильно будувати маршрути пацієнта, щоб пацієнти потрапляли туди, де нададуть допомогу.

Найбільше пацієнтів з COVID-19 впродовж серпня госпіталізували у Харківській області – 960. У місті Києві - 803.  Та в Одеській області – 743. Найменше – у Кіровоградській області – 80 пацієнтів.

За підсумками серпня, 77 медзакладів, які визначені для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19, пролікували в стаціонарі менше 10 пацієнтів. Це відобразилося на сумах оплат. Ще 24 заклади у серпні пацієнтів з коронавірусом не госпіталізовували і відповідно оплату не отримали.

Якщо лікарня перестає відповідати вимогам, зокрема щодо достатньої кількості анестезіологів, договір з таким закладом Національна служба здоров'я не продовжує.

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024