Волинському онкоцентру НСЗУ урізала фінансування на 17 мільйонів гривень

21 Вересня 2021, 11:48
Волинський онкоцентр 935
Волинський онкоцентр

Національна служба здоров’я України зменшити фінансування Волинського обласного центру онкології за наданими пакетами послуг аж на 17 мільйонів гривень.

Про це стало відомо під час позачергового засідання сесії Волинської обласної ради, яке відбулося 20 вересня, повідомляє  кореспондентка Район.Медицина

Так, директор медичного закладу Юрій Малімон розповів, що заклад минулого року уклав з НСЗУ чимало пакетів послуг, що дозволило отримати неабияке фінансування та повністю забезпечити зарплатою медпрацівників, придбати обладнання та медикаменти для пацієнтів.

Однак ще 12 серпня онкоцентр отримав лист від НСЗУ, в якому йшлося про перегляд умов договору та зменшення фінансування на 17 мільйонів. Окрім того, зменшення суми фінансування відбулося вже з липня.

З урахуванням зменшення виплат, заклад замість 8,4 мільйона гривень щомісяця отримуватиме лише половину цієї суми – 4,67 мільйона гривень, яких вистачатиме лише на зарплатний фонд та оплату харчування пацієнтів.

«На цей момент ситуація не критична, оскільки в нас був запас розхідних матеріалів, медикаментів, але не було запасу на зарплату. У серпні ми познімали усі премії, медперсонал залишився працювати на мінімальних зарплатах. Якщо НСЗУ не перегляне умови фінансування, то під загрозою – не тільки виплата зарплати, а й тендери на закупівлю медикаментів для пацієнтів, обслуговування дороговартісної радіологічної апаратури, без якої онкоцентр не зможе обійтися, ремонти в корпусі хіміотерапії, які зараз тривають у медзакладі», – розповів Юрій Малімон. 

За словами Юрія Малімона, в такій ситуації опинилися й інші обласні онкоцентри, а фінансування деяким зменшили навіть на більш ніж 40 мільйонів.

Також він наголосив, що на двох нарадах, які відбулися у Києві, ніхто з представників МОЗу чи НСЗУ не зміг пояснити, за якою формулою здійснювали перерахунок фінансування онкоцентрів, практично поставивши їх на межу виживання.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад зауважив, що потрібно напрацювати шляхи вирішення проблеми та їхати до Києва на розмови із міністром охорони здоров’я на цю тему.

Читайте також: Меланома: фактори ризику та профілактика

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024