Жителям Турійської громади розповіли про різницю між вакцинами від коронавірусу

23 Вересня 2021, 12:34
Сергій Кашуба 861
Сергій Кашуба

Медичні фахівці Турійщини відповіли на питання «Якими вакцинами щеплюють у пунктах вакцинації в Турійській громаді? Які їх особливості?».

Про це інформують на сайті Турійської селищної ради.

На питання відповідає медичний директор КНП «Турійський ЦПМСД» Сергій Кашуба:

– СOVID-19 – гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. Тяжкість перебігу захворювання залежить від багатьох факторів. Основною групою ризику тяжкого перебігу хвороби чи смерті є літні люди та люди з хронічними захворюваннями. Захистити себе та інших від інфікування допоможуть прості й корисні звички: використовуйте захисні маски, користуйтеся дезінфектантами, мийте руки, тримайте дистанцію понад 1,5 м та вакцинуйтеся.

Наразі, для вакцинації від СOVID-19 в пунктах щеплення та мобільною бригадою КНП «Турійський ЦПМСД» використовують вакцини: AstraZeneca, Coronavac та Comirnaty, яких є в достатній кількості.

AstraZeneca (Covishield, SKBio) італійського виробництва – це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. У вакцині AstraZeneca використовується безпечний для людини вірус, який переносить елементи вірусу SARS-CoV-2. Так вакцина змушує організм виробити імунітет, водночас, не даючи хворобі розвиватися. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 4–12 тижнів. Ефективність – 81,3 % після двох стандартних доз. Прийнято до використання більше як у 140 країнах.

CoronaVac/Sinovac Biotech – це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Ця вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють вакцини проти поліомієліту, грипу. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14–28 днів. Ефективність вакцини становить 83,5 % після щеплення двома дозами. Прийнято до використання більше як у 50 країнах.

Comirnaty/Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Вакцина показала 95% ефективності у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років. Прийнято до використання більше як у 80 країнах.

Вакцину вводять внутрішньом’язово.

Яка вакцина найкраща? Найкраща вакцина та, яка доступна для вас. Щеплення будь-якою вакциною проти COVID-19 запобігають тяжкому перебігу хвороби й рятують життя. 

Всі препарати, які використовують для щеплення, схвалені ВООЗ для екстреного використання, є безпечними та безоплатними.

Як записатися на вакцинацію? Зателефонувати сімейному лікарю, до реєстратури за номерами телефонів:

0689032063 – Турійськ

0988214602 – Купичів

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024