В Україні масово розсилають фейкові повідомлення, пов'язані з вакцинацією

17 Вересня 2021, 10:04
В Україні набуває поширення нова телефонна афера 10414
В Україні набуває поширення нова телефонна афера

В Україні набуває поширення нова телефонна афера з розсилкою фейкових повідомлень

Про це повідомляє ресурс «По той бік новин» у фейсбуці.

Як йдеться у дописі, фейк – такий же вірусний, як розбризкування дезінфекторів з вертольотів. Точно так само ця масова розсилка прийшла до нас із Росії. А до того облетіла ще кілька країн. Будьте обережні і не пересилайте нісенітницю із скріншота у вайбер-чатах.

Цей фейк активно поширювали в РФ в середині минулого місяця, а у квітні та травні – у Індії.  Як зазначають автори допису, жодного дзвінка із блокуванням телефона не було зафіксовано в жодній країні, як не було і жодної заяви в правоохоронні.

Автори допису кажуть, що два дні цю нісенітницю активно поширюють в українських чатах та пишуть, що ніхто не може заблокувати телефон дистанційно, якщо ви не встановили перед цим якийсь зловмисний додаток. 

Відтак «По той бік новин» звернулися до одного з мобільних операторів за коментарем.

«Зловмисник не має доступу до вашого смартфона під час дзвінка, що б ви не натискали. Такий доступ може бути, якщо ви, наприклад, завантажите відповідну програму, чи відкриєте файл, наприклад, з вірусом, який може надійти через месенджер», – пояснює Тамара Кідрук, експертка з зовнішніх зв‘язків Vodafone Україна.

Влад Грознов, IT-фахівець однієї зі столичних IT-компаній пояснює: 

«Для того, щоб заблокувати телефон, потрібно провести низку дій на самому телефоні. Кожен телефон і оператор мобільного зв’язку має протоколи захисту, що унеможливлює спосіб заблокувати телефон через дзвінок. Якби все було так легко, то цей спосіб масово використовували б бізнес-конкуренти».

Люди можуть взагалі не розбиратися у технічній складовій питання, але звертати увагу на стиль повідомлення: «Увага!», «Перешліть», «Передайте рідним», «Будьте обережніші» і тд.

Ця розсилка може бути запущена для того, щоб перевірити, наскільки легко українці ведуться на фейки.

Загалом, українців закликають зберігати спокій і пильність. Не переходити за підозрілими посиланнями.

«Не встановлюйте невідомі додатки на телефон. Завбачливість зайвою не буде, але не пересилайте відверті фейки, навіть, якщо дуже хочеться», йдеться у дописі.

Читайте також: Фейки про коронавірус: як та чому вони виникають

Без фейків і маніпуляцій: сайт Район.in.ua перевірили на дотримання стандартів

Коментарі
17 Вересня 2021, 14:13
мер ПОЛІЩУК не дбає за медиків ,Поліщук дбає за власну вигоду і свій карман !!!
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024