Користь для тіла і розуму, знижує депресію: переваги регулярної фізичної активності

13 Вересня 2021, 14:58
Чим корисна фізична активність 1135
Чим корисна фізична активність

Регулярна фізична активність – один з ключових чинників у підтримці здоров'я, а достатня кількість та регулярність фізичних навантажень – один із основних профілактичних заходів у запобіганні виникненню неінфекційних захворювань.

Активний спосіб життя знижує ризик виникнення злоякісних новоутворень, розвитку гіпертонічної хвороби, надмірної ваги, а також сприяє розвитку фізичної витривалості, покращенню психо-емоційного стану та формує відчуття впевненості в собі, пише МОЗ.
Ось декілька очевидних переваг:
  • Користь для тіла. Помірні, але постійні заняття спортом допомагають знизити високий артеріальний тиск, контролювати вагу, зменшити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету 2 типу тощо.
  •  Зміцнює опорно-руховий апарат, розвиває координацію руху, рівновагу й підвищує загальний тонус організму.
  •  Знижує ризик виникнення депресії та зниження розумових здібностей, віддаляє наступ деменції та покращує загальне самопочуття.
  •  Допомагає навчитися чітко планувати свій день і може стати чудовим приводом для додаткового часу, проведеного з сім’єю і друзями.

Особливості фізичного навантаження різняться від віку, рівня фізичної підготовки, а також загального стану здоров'я. Передусім варто пам'ятати, що у дітей необхідно формувати навички заняття фізичною культурою змалечку. Дорослим же варто поступово збільшувати фізичне навантаження та час активності.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує (https://cutt.ly/AWBmkNI) дотримуватися певного рівня фізичної активності для різних вікових груп. Дотримання цих рекомендацій допоможе підтримувати здоров’я й добре самопочуття.

Не варто розпочинати з максимального навантаження, необхідно поступово адаптуватися до фізичних вправ. Також не обов'язково обирати фінансово затратні активності - послуги персонального тренера, спортивний зал, басейн. Оптимальним варіантом є тривалі прогулянки на свіжому повітрі, активне дозвілля та виконання фізичних вправ у домашніх умовах.

До речі, чи знаєте ви, що такий вид фізичної активності, як скандинавська ходьба, знижує ризик виникнення інфаркту міокарда та респіраторних захворювань, тренує діафрагму, а також є варіантом кардіотренувань та не чинить надмірних навантажень на опорно-руховий апарат?

Для того, щоби фізичні вправи приносили задоволення, зміцнювали та підтримували стан вашого здоров’я, рекомендуємо обрати такий вид активності, який до вподоби саме вам: їзда на велосипеді, швидка ходьба, прогулянка на свіжому повітрі, йога, танці тощо. Основне - це регулярні, системні та збалансовані фізичні навантаження.

Читайте також: Понад 222 тисячі волинян отримали медикаменти за програмою «Доступні ліки»

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024