В Україні діятимуть нові стандарти медичної допомоги пацієнтам з COVID-19

10 Вересня 2021, 13:10
Стандарти надання допомоги хворим на коронавірус 811
Стандарти надання допомоги хворим на коронавірус

Стандарт надання медичної допомоги «Коронавірусна інфекція» постійно актуалізується. Майже щомісяця, з урахуванням оновлених рекомендацій ВООЗ, СDC, ЕCDC.

Що є серед головних змін, пропонують дізнатися у МОЗ України. 
 Замість трьох днів – один
Лікар, який надає медичну допомогу в амбулаторних умовах, повинен інформувати центр контролю та профілактики захворювань МОЗ за адміністративно-територіальною належністю про результат лікування та/або припинення самоізоляції осіб, які підлягали визначенню підтвердженого випадку COVID-19, не пізніше ніж через 1 день від дати, коли він стане відомим.
Раніше у лікарів на це було три дні.
Якщо симптоми COVID-19 відсутні, контактні вакциновані особи можуть не йти на самоізоляцію.
Контактні нещеплені особи, незалежно від того є в них симптоми чи немає, мають пройти тестування на 5-7 день після контакту та перебувати на самоізоляції. Припинити самоізоляцію можна при отриманні негативного результату тесту.

Інші зміни стандартів меддопомоги пацієнтам з COVID-19

Окрім того, МОЗ збільшило перелік осіб, які мають робити попереднє скринінгове тестування на антиген до SARS-CoV-2. До списку потрапили:

  • медичні та фармацевтичні працівники (зокрема, ті, які надають медичну допомогу та/або доглядають за пацієнтами, хворими на COVID-19; працівники лабораторій, які працюють зі зразками з дихальних шляхів, отриманими від пацієнтів, хворих на COVID-19; працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла, зокрема, у взятті зразків та інші медичні й фармацевтичні працівники);
  • пацієнти, які потребують планової госпіталізації та не мають ознак тяжкого гострого респіраторного синдрому та/або інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ);
  • соціальні працівники;
  • працівники Національної поліції України, Служби безпеки президента України, Управління державної охорони та інші особи, які контактують із президентом України;
  • працівники Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України; працівниками Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;
  • призовники, військовослужбовці;
  • працівники закладів закритого типу;
  • ті, хто перетинає контрольні пункт в'їзду-виїзду;
  • ті, хто має бути протестований під час розслідування спалаху захворюваності.

Як зазначають у МОЗ, якщо немає можливості провести експрес-тестування з використанням швидких тестів на визначення антигену SARS-CoV-2, медичних і фармацевтичних працівників тестуватимуть із використанням методу ПЛР. 

Читайте також: Чи підуть школи Волині з понеділка на дистанційне навчання

У МОЗ просять повідомляти лікарів про побічні реакції після імунізації

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024