В яких випадках варто пройти колоноскопію: корисні поради для пацієнтів

09 Вересня 2021, 16:12
Колоноскопія 2555
Колоноскопія

Для виявлення на ранніх стадіях онкозахворювань, контролю після видалення поліпів та діагностики інших захворювань товстої кишки проводиться така процедура, як колоноскопія.

Про це йдеться у спільноті Лікарське товариство Луцька міська клінічна лікарня.

Якщо люди мають такі симптоми, як: виділення крові з заднього проходу; закрепи або проноси (чи їх чергування), що з’явились кілька місяців тому і вперто утримуються; низький рівень гемоглобіну (анемія); біль в животі або здуття; схуднення,  то вони можуть бути зумовлені захворюванням товстої кишки.

Щоб виявити та уточнити захворювання, яке спричинене цими симптомами, а також, щоб побачити поліпи, запалення слизової товстої кишки, для виключення онкозахворювань, для контролю після видалення поліпів і ін. проводиться така процедура, як колоноскопія.

Також її необхідно проводити навіть тоді, коли немає скарг на порушення діяльності кишківника, якщо в близьких родичів було виявлено онкозахворювання кишківника. Особливо це стосується осіб, старших 50 років – в таких випадках огляд треба проводити що два роки.

 

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО КОЛОНОСКОПІЇ

Для правильного і якісного огляду товстої кишки необхідна ретельна підготовка. Товстий кишківник потрібно повністю звільнити від вмісту. За 3-4 дні до обстеження треба перейти на без шлакову дієту (не вживати свіжі овочі, фрукти, бобові, чорний хліб). Конкретніші рекомендації щодо підготовки надасть лікар під час запису на обстеження. На обстеження з собою треба взяти простирадло.

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ КОЛОНОСКОПІЯ

Процедура зазвичай добре переноситься й рідко завдає біль. Може бути відчуття тиску, розпирання в животі. Обстеження проводиться в положенні пацієнта на лівому боці й на спині і триває від 15 до 60 хвилин. Огляд проводиться як при введенні ендоскопа, так й при витяганні його з кишки. У рідких випадках через погану підготовку або з інших причин (післяопераційні спайки, запалення з вираженим больовим синдромом, дивертикульоз, тощо) не вдається оглянути товсту кишку, тоді призначають рентгенологічне дослідження з барієвою клізмою.

ЯКЩО ПРИ КОЛОНОСКОПІЇ ВИЯВЛЯЄТЬСЯ ПАТОЛОГІЯ

Якщо лікар-ендоскопіст виявляє патологічне вогнище, яке потребує більш детальної оцінки, проводиться біопсія (відщипування шматочка) для гістологічного аналізу. Поліпи можна видалити через колоноскоп. Іноді потрібно кілька раз провести колоноскопію для видалення поліпів(множинні поліпи або поліп дуже великих розмірів). Не всі випадки взяття біопсії мають на увазі рак, однак видалення поліпів прямої і товстої кишки – важливі засоби запобігання колоректального раку.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ПІСЛЯ КОЛОНОСКОПІЇ

Відразу після обстеження лікар поінформує про результати обстеження, а коли була взята біопсія, то через 6-10 днів варто уточнити діагноз. Відразу після процедури можливе відчуття здуття, розпирання в животі за рахунок повітря, що нагнітається під час огляду кишки. Самопочуття поліпшується після відходження газів. Прийом їжі й відновлення звичайної життєдіяльності можливі в той же день після виходу з лікарні. При виявленні поліпів у кишці лікар-ендоскопіст призначить їхнє видалення або уточнить частоту повторних оглядів.

Рак товстої кишки в Україні становить 13% усіх злоякісних новоутворів серед чоловіків і 11,3% у жінок, займаючи за частотою відповідно 2-ге і 3-тє місця. У світі за 2020 рік - 3-тє місце серед усіх вперше виявлених онкопатологій.

Фактори ризику виникнення колоректального раку.

• наявність випадків цього захворювання у родині;
• певні спадкові (генетичні) захворювання;
• запальні захворювання кишківника (хвороба Крона, виразковий коліт);
• куріння;
• зловживання алкоголем;

• надмірна вага і ожиріння.

Пам’ятайте – запобігти раку значно легше ніж його вилікувати, тому не зволікайте зі зверненням до лікаря!

У нашому медичному закладі Ви можете пройти колоноскопію безоплатно в рамках Державної Програми медичних гарантій з раннього виявлення онкопатологій. Програма поширюється на осіб старших 40 років. Обов'язковою умовою є наявність електронного направлення відповідної форми, яке можна отримати у свого сімейного лікаря або лікаря-спеціаліста.
Коментарі
22 Квітня 2023, 05:36
справді можна зробити колоноскопію безкош
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024