Рівненській обласній клінічній лікарні виповнилося 70 років

09 Вересня 2021, 13:05
Рівненська обласна клінічна лікарня 1369
Рівненська обласна клінічна лікарня
Відкриття лікарні відбулося у 1951 році, а вже в 1956-му фахівцями закладу виконана вперше пульмонектомія, у 1958-му – комісуротомія при мітральному стенозі. 
 
В 1970-ті роки лікарня як найбільший лікувально-діагностичний організаційно-методичний центр області стає базою передового досвіду МОЗ України. На її базі систематично проводились заняття лікарів - курсантів ВООЗ з питань первинної медико-санітарної допомоги населенню, повідомляють на сторінці лікувальної установи у фейсбуці. 
 
У 1999 році комбустіологічне відділення реконструйовано в центр лікування опіків, пластичної та косметичної хірургії. У травні 2021-го на сесії Рівненської обласної ради було підтримано ініціативу колективу, громадськості та прийнято рішення про перейменування КП «Рівненська обласна клінічна лікарня» у КП «Рівненська обласна клінічна лікарня ім. Юрія Семенюка». Юрій Семенюк був депутатом обласної ради багатьох скликань, головним лікарем обласної лікарні, багато зробив для її розвитку.
 
На сьогодні як головний лікувально-профілактичний заклад області лікарня забезпечує високоспеціалізовану (третинну) стаціонарну і поліклінічну (консультативну) допомогу населенню області на основі досягнень сучасної медичної науки і техніки, є базою для стажування, післядипломної підготовки випускників медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації.
 
Виконавши всі умови НСЗ України, підписано договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій за 18 пакетами послуг, з них пріоритетних – 7.
 
26 лютого 2021 року відбулося відновлення статусу лікарні як кардіохірургічної клініки: від комісуротомії в 1958-му до 26 лютого 2021 року, коли фахівцями Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О. Шалімова разом із співробітниками лікарні була проведена операція з аорто-коронарного шунтування на відкритому серці. Такі операції стали звичними - лікарня надає повний комплекс медичних послуг з лікування ІХС та іншої серцевої патології.
 
Потужність стаціонару становить 719 ліжок, які розгорнуті на базі 13 центрів, 6 хірургічних та 4 терапевтичних відділень. Про ефективність використання ліжкового фонду свідчить те, що на стаціонарі щорічно лікується понад 24 тисячі хворих, середні терміни лікування становили 10 днів, проводиться приблизно 10 тисяч оперативних втручань.
 
Одним із провідних напрямів надання високоспеціалізованої медичної допомоги залишається інтервенційна кардіологія. Так, лікарями відділення інтервенційної радіології проводиться майже 2 тисячі оперативних втручань на серці (коронарографії, радіочастотні абляції, імплантування кардіостимуляторів тощо). В обласному інсультному центрі хворі успішно лікуються тромболізісом, проводяться тромбоекстракції, операції при геморагічному інсульті.
 
В обласному центрі ортопедії, травматології та вертебрології за рік імплантується понад 250 ендопротезів кульшового та приблизно 50 ендопротезів колінних суглобів, впроваджені сучасні оперативні методи лікування патології хребта.
 
В обласній лікарні працюють 1603 медичні працівники. Серед них – доктор медичних наук, 13 кандидатів медичних наук, 10 заслужених лікарів України.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024