Відідленню анестезіології Ковельського МТМО виповнилося 40 років

06 Вересня 2021, 12:32
Відділення анестезіології Ковельського МТМО 2110
Відділення анестезіології Ковельського МТМО

2 вересня виповнилося 40 років з часу створення відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії.

Це особливий підрозділ стаціонару в центральній районній лікарні Ковельського МТМО, йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці.

Специфіка реанімаційного відділення полягає у тому, що тут надають допомогу найбільш важкій категорії пацієнтів у вкрай важких станах з підтримкою життєзабезпечення спеціальною апаратурою. Сюди госпіталізуються хворі в результаті важких травм, після проведених хірургічних втручань, критичних кровотеч, декомпенсації хронічної патології, гострої дисфункції органів і систем, а також одразу після трансплантації органів.

Первинно у лікарні функціонувала анестезіологічна група, яка в подальшому була трансформована у відділення. Першими анестезіологами Ковельщини були Антошечкіна Ніна Іванівна та Білецький Едуард Федорович.

Відділення розпочало свою історію у вересні 1981 року, коли у складі Ковельської районної лікарні створили «Відділення анестезіології та реанімації» з шести ліжками для інтенсивної терапії. Завідувачем підрозділу став Стречин Георгій Іванович. У штаті було чотири лікарі: Перевознік М.В, Шліхта Є.В., Білоус І.К., Солодуха З.Д., старша медична сестра, чотири медсестри-анестезистки та палатні медичні сестри. 

На той час для надання допомоги пацієнтам використовували наркозно-дихальні апарати «Полінаркон», «Полінаркон-2», «РО-2», «РО-6», «РО-6Н». Поступово, відповідно до потреб служби, збільшувалась кількість працівників, розширювалось саме відділення та поліпшувалась матеріально-технічна база. У різні часи відділення очолювали Шліхта Є.В., Гуска А.Б. 

Життя ставило перед медиками нові складні завдання та суворі вимоги. Щорічно зростала кількість пацієнтів, яким було необхідне інтенсивне лікування. Тож виникла потреба у розширенні відділення. Так, у червні 2019 року в лікарні відкрили відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії на 12 ліжок, яке нині очолює Приходько Тетяна Василівна.

 Анестезіологічна служба лікарні пройшла довгий шлях становлення: від примітивних знеболень ефіром маскою Есмарха і громіздкими наркозно-дихальними апаратами, із саморобними, виточеними на заводі «Сільмаш» клапанами та іншими пристосуваннями, виготовленими власноруч, до сучасного відділення анестезіології та інтенсивної терапії, оснащеного високотехнологічним європейським і вітчизняним медичним обладнанням.  

У відділенні та операційних – апарати штучної вентиляції легень «Hamilton» (США), «Draeger» (США), наркозно-дихальні апарати «Leon» «AEON», дозатори для безперервного введення медикаментів, сучасні монітори та дефібрилятори-монітори, які стежать за основними показниками життєдіяльності.

Нині тут працює команда висококваліфікованих спеціалістів, які готові цілодобово надавати професійну допомогу хворим з гострими невідкладними станами, використовуючи найсучасніші методи знеболення, лікування та моніторингу. 

Медичний персонал володіє значним досвідом підготовки хворих до екстрених і планових оперативних втручань, забезпечує анестезіологічний супровід при всіх видах операцій, діагностичних і лікувальних процедурах, веде спостереження і лікування хворих у ранньому післяопераційному періоді, забезпечує лікування хворих у критичних станах. Індивідуальний професійний підхід, уважне та чуйне ставлення до кожного пацієнта створюють оптимальні умови для одужання і є головними принципами роботи відділення.

«Тож, з нагоди символічного ювілею прийміть, шановні медики та ветерани реанімаційної служби, найщиріші слова вдячності за врятовані життя! Добра, миру, злагоди та Божого благословення. Бажаємо міцного здоров’я Вам та Вашим пацієнтам!», – йдеться у дописі.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024