На Рівненщині за рік зареєстрували 17 нових Віл-інфікованих, у п'ятьох підтвердили СНІД

03 Вересня 2021, 13:38
На Рівненщині за рік зареєстрували 17 нових Віл-інфікованих 871
На Рівненщині за рік зареєстрували 17 нових Віл-інфікованих

Соціально значимі захворювання – ВІЛ/СНІД та туберкульоз – є актуальною проблемою громадського здоров’я, як в Україні, так і на Рівненщині та потребують значної уваги влади і громадянського суспільства.

Про це йшлося під час засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яка відбулася в Рівненській ОДА під керівництвом першого заступника голови ОДА Сергія Подоліна.

Зокрема, в області лише в липні ц.р. зареєстрували 17 випадків ВІЛ-інфекції, а в п'ятьох пацієнтів діагностовано СНІД, одна людина – померла. Тому проблема має місце та є актуальною.

Як зазначила під час доповіді директорка обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Людмила Рибчук наразі зареєстрували 1580 осіб, які живуть з ВІЛ, з них 1261 особа отримує антиретровірусне лікування, завдяки якому у переважної більшості з них спостерігається максимальне пригнічення розмноження ВІЛ в організмі. Завдяки тестуванню швидкими тестами у І півріччі 2021 року 96 осіб взято під медичний нагляд.

Учасники заходу обговорили питання важливості швидкого тестування на ВІЛ-інфекцію на всіх рівнях медичної допомоги. Особливо наголосили на необхідності розширення тестування на ВІЛ на рівні первинної ланки та індексного тестування, а також проведення тестування за ініціативою медичного працівника.

Значна увага приділялася питанню надання медико-соціальних послуг ВІЛ-інфікованим вагітним жінкам і породіллям. Зокрема, наголошено на необхідності забезпечення 100% допологового спостереження вагітних, а також дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих жінок, у разі потреби, за підтримки всіх ланок охорони здоров’я, соціальних служб, громадських організацій. 

Учасники наради також порушили питання щодо виділення коштів з обласного бюджету на забезпечення у наступному році таких дітей спеціальним харчуванням – адаптованими молочними сумішами.

Також присутні заслухали доповідь директора обласного фтизіопульмунологічного медичного центру Федора Авруки щодо стану реалізації обласної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2021-2023 роки.

У процесі обговорення перший заступник голови ОДА Сергій Подолін акцентував на необхідності прийняття в територіальних громадах місцевих програм протидії захворюванню на туберкульоз, покращення роботи з виявлення зазначеного захворювання на ранніх етапах, доступу сільського населення до діагностики, зокрема шляхом забезпечення функціонування пересувної флюорографічної станції та її виїзної роботи у населених пунктах області, у тому числі і віддалених куточках регіону.

Сергій Подолін також зауважив на необхідності ефективної міжвідомчої та міжсекторальної координації для реалізації вищезгаданих заходів. «Лише за таких умов можливе вчасне охоплення ВІЛ-інфікованих та хворих на туберкульоз осіб послугами догляду та підтримки, необхідною терапією, попередження нових випадків інфікування», – підсумував Сергій Подолін.

Читайте також: На Рівненщині від COVID-19 вакцинувалися 94 % медиків

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024