У Луцькій громаді видали майже півтори тисячі електронних лікарняних

05 Вересня 2021, 16:20
Медзаклад Луцької громади 1743
Медзаклад Луцької громади

Медзаклади Луцької громади з середини серпня оформили майже півтори тисячі електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. 

Про це «Суспільному» розповіла начальниця відділу з експертизи непрацездатності комунального підприємства «Медичне об’єднання Луцької міської тергромади» Романа Орнат.

В амбулаторіях, поліклініках і лікарнях Луцької громади електронні лікарняні запровадили 12-го серпня.

Лікарка, що вже оформлює лікарняні в електронному вигляді – терапевтка Марія Романій. Медичка розповіла, що лікарняний в електронному форматі формується у два етапи. Спочатку лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я. Додає: на цьому етапі важливо, щоб пацієнт мав при собі паспорт та номер ідентифікаційного коду і уклав декларацію з сімейним лікарем. Без цього відкрити електронний лікарняний неможливо.

«Якщо усе працює добре, то це займає менше часу, ніж раніше, коли у нас були паперові лікарняні. Зараз для лікаря це простіше, ми можемо більше часу приділити пацієнту», – каже терапевтка.

На руки пацієнт нічого не отримує, про створення медичного висновку надходить СМС-повідомлення. Потім інформація від лікарів опрацьовується в електронному реєстрі Пенсійного фонду, – пояснює лікарка. Звіряються персональні дані пацієнта і те, чи працевлаштована людина офіційно.

Як зазначила начальниця відділу з експертизи непрацездатності, якщо пацієнта немає у реєстрі застрахованих осіб, то оформити електронний лікарняний не вийде: «Я хочу, щоб пацієнти зрозуміли, що від лікаря залежить лише формування медичного висновку. Він не може знати, чи є пацієнт у реєстрі застрахованих осіб, якщо його там немає, то не буде сформовано електронний листок про непрацездатність», – каже Романа Орната.

Чи відкрито електронний лікарняний пацієнт може перевірити на порталі пенсійного фонду в особистому кабінеті, каже посадовиця управління Пенсійного фонду України в області Ольга Волдинер.

З її слів, лікарняний не відкриють, якщо пацієнт не є застрахованою особою. «Людині треба звертатися до роботодавця, до страхувальника. Можливо це пов’язано не просто з тим, що він не сплачував внески чи неофіційно її працевлаштував, можливо, просто допущена помилка в особистих реквізитах», – пояснює посадовиця.

 

Читайте також: В яких громадах Волині найбільше вакцинованих працівників шкіл

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024