Гіпертонія, інсульт та інфаркт: чим небезпечне вживання солі та цукру

31 Серпня 2021, 15:23
Чим небезпечне вживання солі та цукру 1876
Чим небезпечне вживання солі та цукру

Немає абсолютно «поганої» їжі, але дуже важливо, щоб раціон був збалансований, адже надлишок харчування так само небезпечний, як і дефіцит.

Унаслідок надлишкового споживання солі (натрію) у світі вмирає 4,1 млн осіб щороку, тобто майже 10 % усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання. Зважаючи на цю статистику, можна припустити, що в Україні впродовж 2020 року від наслідків надмірного споживання солі померло близько 42 000 осіб, йдеться на сайті Волинського обласного центру КТПХ МОЗ України. 

У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я ухвалила рішення про скорочення добового споживання солі дорослими до 5 г. На думку спеціалістів, це допоможе уникнути розвитку серцево-судинних хвороб: гіпертонії, інсульту та інфаркту, а також попередити майже 2,5 млн смертей у світі щороку.

Щодо дітей у віці від 2 до 15 років, ВООЗ рекомендує зменшити рекомендовану максимальну норму споживання солі на основі їх енергетичних потреб у порівнянні з потребами дорослих. У віці до двох років діти не потребують додавання солі в їжу.

Всю cіль слід йодувати, зважаючи на дефіцит йоду в більшості українців.

Як знизити споживання солі:

- Обмежте вживання солоних закусок.
- Приберіть сільничку зі столу. Одне струшування сільнички додає приблизно 0,5 г солі у вашу страву.
- Зменшіть кількість доданої солі під час щоденного приготування їжі.
- Обираючи продукти харчування, зважайте на склад: обирайте ті, які містять меншу кількість натрію.

Щодо цукру, то він також бере участь у життєдіяльності організму — його правильна кількість дає нам запас енергії. Глюкоза (цукор) міститься в крові, але надлишок цієї речовини спричиняє розвиток цукрового діабету, погано впливає на серцево-судинну систему. 

Надлишок доданого цукру в раціоні призводить до надлишкової ваги, погіршення стану шкіри, розвитку карієсу, захворювань серця тощо.

Рекомендуємо дотримуватися споживання такої кількості доданого цукру на добу: для дорослих — 50 г (приблизно 10 чайних ложок), для дітей до 18 років — не більше 25 г. 

Природний цукор, що міститься в молоці, фруктах та овочах, не зараховується до доданого цукру. Кількість природних цукрів можна не зменшувати, але варто пам’ятати, що вони включені до цифри «загального цукру» на етикетках харчових продуктів.

Кілька простих порад, які допоможуть знизити споживання цукру:

Уважно вивчайте склад продуктів і уникайте тих, що містять доданий цукор (соки, цукерки, газовані напої, печиво, йогурти з фруктовими смаками тощо). Для порівняння: склянка лимонаду (200 мл) містить приблизно 20 г цукру, 200 г фруктового йогурту — 25–30 г цукру, смужка молочного шоколаду — майже 9 г, а чайна ложка кетчупу — 4 г.

Надавайте перевагу продуктам, які містять природний цукор (фрукти, цільнозернові продукти, овочі, молоко).

Зменшуйте кількість цукру поступово.

Читайте також: Причини виникнення пародонтиту та де і як його лікувати

За добу в Україні – 1356 нових хворих на COVID-19, більше пів сотні людей померли

У МОЗ дали рекомендації, як у школах провести святкові заходи 1 вересня 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
21/04/2025 Понеділок
21.04.2025
20.04.2025
19.04.2025
18.04.2025

Ставайте Друзями Району

Ваші внески — це щирий жест довіри, який допомагає нам працювати незалежно й надихає на нові проєкти. Разом ми будуємо сильніше суспільство, додаючи трохи любові в кожен день!

128 із 300 учасників

Ще 172 учасників, щоб досягти мети!

Долучитися