В Україні затвердять Стратегічний план розвитку системи охорони здоров’я населення до 2030 року

23 Серпня 2021, 12:15
Стратегія розвитку системи охорони здоров'я 2269
Стратегія розвитку системи охорони здоров'я

Стратегічний план розвитку системи охорони здоров’я населення до 2030 року буде затверджений цьогоріч.

Про це йдеться на сайті Міністерство охорони здоров'я. 

Президент України своїм указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про стан національної системи охорони здоров'я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою». Це рішення покликано забезпечити розробку і затвердження до 1 грудня 2021 року Стратегічного плану розвитку системи охорони здоров’я населення до 2030 року, який має забезпечити універсальний доступ до послуг у сфері охорони здоров’я. 

 Зокрема, йдеться про поетапне включення до тарифів на медичні послуги вартості медикаментів і витратних матеріалів, які є необхідними для надання медичних послуг у рамках програми медичних гарантій.

Стратегічний план розвитку системи охорони здоров’я має включати напрацювання вертикальної інтегрованої системи контролю за якістю надання медичної допомоги, впровадження ключових показників ефективності для керівників закладів охорони здоров’я та розроблення правил поведінки працівників сфери охорони здоров'я.

При розробці документа має бути приділена увага розвитку національної системи донорства крові та її компонентів, а також покращенню системи реабілітаційної допомоги завдяки збільшенню мережі відповідних закладів. 

Зміни стосуватимуться і питань якісної підготовки медичних кадрів, зокрема, шляхом запровадження нової моделі інтернатури і лікарської резидентури з урахуванням вимог Директиви 2005/36/ЕС та завдяки забезпеченню підготовки закладами вищої освіти за державним замовленням фахівців за напрямками «Бактеріологія», «Вірусологія», «Епідеміологія», «Клінічна лабораторна діагностика», «Лабораторна імунологія», «Мікробіологія і вірусологія».

Серед іншого, Кабінет Міністрів має вжити заходи із стимулювання розвитку вітчизняного виробництва імунобіологічних препаратів (вакцин, анатоксинів, імуноглобулінів, сироваток, тощо), а також забезпечити підготовку та проведення конкурсу на реалізацію проєкту локалізації в Україні виробництва вакцин, зокрема мРНК-вакцин. Вчора Кабінет Міністрів України врегулював питання використання 100 млн грн.  для створення біокластеру «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій»

Зміни мають відбутись і в нормативно-правовій базі, а саме повинні бути розроблені та/або підтримані законопроєкти, які забороняють рекламу лікарських засобів та регулюють посилення відповідальності за підробку лікарських засобів, підробку документів, у тому числі електронних, про вакцинацію, а також які стосуються гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу у сфері обігу лікарських засобів.

Читайте також: Де у Луцьку можна вакцинуватися на вихідних. АДРЕСИ

В Україні стартував конкурс для шкіл, колективи яких вакцинуються від COVID-19

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024