Щороку десятеро волинян страждають від отруєнь грибами

18 Серпня 2021, 15:37
Як не отруїтися грибами 1170
Як не отруїтися грибами

Розпочинається сезон збирання лісових грибів, отруєння якими є одним із найважчих серед харчових отруєнь. Більшість випадків інтоксикації відбувається через те, що визначити, їстівний гриб чи ні, вкрай важко. 

В Україні їстівних видів до 500, а неїстівних та отруйних близько 2000, і часом їх дуже легко сплутати, йдеться на сайті ДУ «Волинський ОЦКПХ».

За поточний рік в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 35 людей, з них 12 дітей. Унаслідок отруєнь померли 1 дорослий і 2 дитини.

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 9 людей, у т.ч. 3 дітей — зареєстрували в Одеській області.

Реєструвались випадки отруєнь у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Чернівецькій, Херсонській, Полтавській, Хмельницькій та інших областях.

У Волинській області в поточному році не реєструвались випадки отруєнь грибами. Однак, в минулі роки щорічно від даної недуги потерпали до 10 волинян. Наприклад, в 2020 році отруїлось грибами 5 осіб (Ратнівський р-н, м.Нововолинськ, м.Рожище), мешканка Рожищ померла. Найчастіше захворювання пов’язують із вживанням печериць, сироїжок, підберезовиків. Тому що ці гриби легко сплутати із отруйними, зокрема із блідою поганкою.

Як повідомляє МОЗ України, єдиного правила, яке б допомогло на 100% безпечно розрізняти їстівні гриби, немає. Надійний спосіб повністю убезпечити себе — взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом. Дикі гриби не можна вживати маленьким дітям, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми.

Неправильне приготування та споживання їстівних грибів також може спричинити отруєння, серед яких й тяжке. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків, також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами. Це може підвищити ризик отруєння.

Важливо знати, що очищення чи приготування грибів не знешкоджує токсини.

Симптоми отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів. Серед таких симптомів: різкий біль у животі, блювота, діарея, порушення свідомості і зору, рясне слиновиділення та галюцинації, судоми.

Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили в близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування або ж зволікання може коштувати вам життя.

Як діяти, якщо ви все ж отруїлися грибами?

• Одразу телефонуйте до «швидкої» за номером 103.

• Спробуйте викликати блювання.

• Промийте шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, з організмом).

• Стежте за водно-сольовим балансом, адже діарея і блювання передусім небезпечні ризиком швидкого зневоднення. Якщо доступу до аптечних засобів нема, постійно пийте розчин води, солі та цукру.

• Прийміть сорбенти.

• Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, алкоголь — це прискорить потрапляння токсинів у кров.

• Рекомендуємо також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.

Читайте також:Запобігти раку шийки матки допоможе вакцинація від ВПЛ

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024