Програма медичних гарантій: діагностичні обстеження для людей 50+

29 Липня 2021, 14:16
Програма медичних гарантій: діагностичні обстеження для людей 50+ 1556
Програма медичних гарантій: діагностичні обстеження для людей 50+

За обстеження для ранньої діагностики раку у пацієнтів, старше 50 років, НСЗУ заплатила медичним закладам понад 38,5 мільйона гривень. 

Медичні послуги за програмою медичних гарантій закуповуються відповідно до потреб пацієнтів. Зокрема в рамках ПМГ 2021 передбачено спеціальні послуги для осіб  старших 50 років,  повідомляють у пресслужбі Національної служби здоров'я України. 

Вони  можуть попередити проблеми зі здоров’ям, які з віком з’являються частіше. Пройти щорічну комплексну діагностику — чек-ап. Виявити на ранніх стадіях серйозні захворювання та вчасно почати лікування. А також контролювати перебіг хронічних захворювань.

За рекомендаціями фахівців Всесвітньої організації охорони здоров’я, людям, старше п’ятдесяти років, необхідно контролювати основні показники свого здоров’я. Не забувати дотримуватися основних профілактичних заходів допоможе сімейний лікар або терапевт, з яким укладено декларацію. Зміни в системі охорони здоров’я дали пацієнтам насамперед можливість вибору – свого сімейного лікаря, кращого медзакладу та рівний доступ до лікування.

На сьогодні понад 12 млн людей віком 50+ обрали свого лікаря та уклали з ним декларацію.  Серед загальної кількості - близько 7,5 млн жінки та понад 4,7 — чоловіки.

Саме сімейний лікар вчасно розпізнає загрозу здоров’ю пацієнта, зважаючи на чинники ризику та спадковість, допоможе виявити і контролювати хронічні захворювання, призначить профілактичні обстеження, своєчасно спрямує на консультацію до вузького спеціаліста чи направить на проведення діагностичних інструментальних досліджень. Окрім того, за рецептом свого лікаря пацієнти мають можливість отримувати ліки від хронічних хвороб, зокрема від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми, безоплатно або з незначною доплатою. 

Мова йде про Державну програму реімбурсації «Доступні ліки». Відколи ця програма перейшла в адміністрування НСЗУ і пацієнти отримують ліки виключно за електронним рецептом, що є більш зручним, адже рецепт на ліки пацієнт може отримати навіть не відвідуючи свого лікаря, а лише зателефонувавши йому. Програма «Доступні ліки» дозволяє пацієнту лікуватись без істотних витрат на ліки. А це є дуже важливим для людей старшого віку. З початку року, понад 1,5 млн пацієнтів 50+ скористалися перевагами програми реімбурсації.

Програма медичних гарантій чітко визначає перелік послуг, які надаються пацієнтам безоплатно на спеціалізованому рівні. Єдиною умовою для їх безоплатного отримання є направлення лікаря. 

НСЗУ акцентує свою увагу на пріоритетних послугах Програми медгарантій, зокрема, на лікуванні інсульту та інфаркту, а також обстеженнях для ранньої діагностики онкозахворювань.

За даними електронної системи охорони здоров’я, з 1 квітня понад 89 тисяч пацієнтів, віком від 50 до 60, зверталися до кардіолога. І отримали безоплатну допомогу за Програмою медичних гарантій.

Що стосується онкологічних захворювань, то ми приділяємо особливу увагу ранньому їх виявленню. Адже лікування таких захворювань на ранніх стадіях дає пацієнту більше шансів на одужання. Тому в Програмі медгарантій передбачено 6 інструментальних досліджень для виявлення таких захворювань — мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія лікар, зважаючи на вік пацієнта, чинники ризику, спадковість може направити його на таке дослідження. Для пацієнта воно також є безоплатним.

За даними електронної системи охорони здоров’я, з 1 квітня понад 47 тисячам пацієнтам, старше 50 років, проведено одне з шести видів обстежень для ранньої діагностики раку. За це Національна служба здоров’я України заплатила медичним закладам - у період з 1 квітня — понад 38,5 млн гривень.  Зокрема, за період з 1 квітня 24,5 тисячі жінок пройшли мамографію, а НСЗУ оплатила закладам понад 5,5 млрд гривень. Понад 17 тисяч осіб отримали таку медичну послугу як гастроскопію, а НСЗУ перерахувала закладам понад 18 мільйонів гривень. Колоноскопію — обстеження кишківника пройшли понад 4 тисячі пацієнтів, за це виплачено понад 5,7 мільйона гривень.

У рамках програми медичних гарантій передбачили весь спектр медичних послуг, які потрібні людям віком 50+, аби підтримувати своє здоров’я у належному стані.

Читайте також:  Міністерство охорони здоров'я ініціювало перевірку рівненського протипухлинного центру

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024