Міністерство охорони здоров'я ініціювало перевірку рівненського протипухлинного центру

28 Липня 2021, 14:09
Рівненський обласний протипухлинний центр 1166
Рівненський обласний протипухлинний центр

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) просить Національну службу здоров'я України (НСЗУ) та обласні адміністрації перевірити як надають медичну допомогу стосовно лікування та діагностики онкозахворювань.

Причиною для звернення стало розслідування «Четвертої влади» для «UA:Рівне» Рівненський протипухлинний центр: брехня і побори на мільйони, повідомляють на сайті видання. 

У зверненні МОЗ пише, що факти, які виявили журналісти, можуть свідчити про порушення умов договору між протипухлинним центром та Нацслужбою охорони здоров'я України, а також про можливе порушення умов контракту керівника закладу Григорія Максим'яка.

Нагадуємо, «Четверта влада» викрила, що в Рівненському протипухлинному центрі пацієнтів систематично позбавляють безоплатних обстежень на КТ та МРТ. Попри те, що за це обстеження НСЗУ платить закладу з коштів платників податків, пацієнти витрачають сумарно за рік мільйони гривень.

Також журналісти з'ясували, що пацієнти протипухлинного платять за інші обстеження, які повинні бути для них безоплатними, і купують ліки, які заклад має надати також безоплатно.

МОЗ зреагувало на розслідування і звернулося до Рівненської облдержадміністрації, НСЗУ та обласних управлінь охорони по всій Україні.

У зверненні за підписом першої заступниці міністра Ірини Садов'як нагадують, що згідно з умовами договору заклад зобов'язаний забезпечити проведення лабораторної та інструментальної діагностики (КТ, МРТ, ендоскопічних досліджень) у закладі або на умовах договору підряду.

Ось деякі цитати зі звернення МОЗ:

«Факти, наведені у сюжеті, можуть свідчити про систематичне незабезпечення належної організації дотримання прав пацієнта під час здійснення медичного обслуговування, а також порушення умов укладеного договору про медичне обслуговування населення.

Керівник підприємства зобов'язаний організувати належне виконання завдань, передбачених статутом та укладеними договорами про медичне обслуговування населення, забезпечити належну організацію дотримання прав пацієнта під час надання підприємством медичної допомоги та здійснення медичної допомоги.

Типовою формою контракту передбачено, що орган управління має право звільняти керівника з посади у разі порушення керівником вимог законодавства та вимог цього контракту.

Просимо НСЗУ провести перевірку дотримання закладом умов договору про медичне обслуговування населення. Просимо доручити управлінню охорони здоров'я Рівненської ОДА провести службову перевірку дотримання керівником закладу умов контракту».

Що ж стосується обласних управлінь охорони здоров'я, то МОЗ попереджає, що: «при виявленні фактів вимагання від пацієнтів незаконної винагороди або незабезпечення їх безоплатними лікарськими засобами, медичними виробами чи необхідним дослідженням МОЗ буде ініціювати проведення ретельних перевірок надавачів медичних послуг та вжиття санкцій, передбачених умовами договорів».

За інформацією пресслужби Рівненської ОДА, звернення МОЗу тут вже отримали. Відповідальний за його виконання – директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення ОДА Олег Вівсянник.

Читайте також:  Медзаклади Рівненщини можуть отримати нове обладнання

 

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024
14.04.2024