Пандемія COVID-19 вплинула на психічне здоров'я людей

27 Липня 2021, 11:11
Пандемія COVID-19 вплинула на психічне здоров'я людей 959
Пандемія COVID-19 вплинула на психічне здоров'я людей

В Афінах, Греція, 22-23 липня 2021 року відбувся саміт високого рівня, присвячений необхідним заходам з подолання негативного впливу пандемії COVID-19 на психічне здоров'я населення і на системи надання послуг у Європейському регіоні ВООЗ.

Мета проведення цієї міжнародної наради – заручитися підтримкою країн і виробити чіткі пропозиції, які дозволять зробити охорону психічного здоров'я центральним компонентом процесу економічного і соціального відновлення. Це дасть змогу проаналізувати уроки, отримані в ході пандемії, і скористатися колективним досвідом, накопиченим за довгі роки проведення змін у сфері охорони психічного здоров'я, повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

Україну на саміті представляла заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, яка виступила на Міністерському форумі під час обговорення проблем разом з очільниками міністерств та представникам і профільних відомств Греції, Іспанії, Франції, Вірменії, Великої Британії, Румунії та інших держав.

Під час проведення саміту учасники обговорили низку тем:

  • досвід європейських держав у протидії пандемії;
  • процес вакцинації населення;
  • збереження психічного здоров'я медичних працівників;
  • зниження кількості госпіталізацій та поширення послуг з психічного здоров'я на первинну ланку й у громади;
  • функціонування мобільних психіатричних бригади та впровадження дистанційних форм надання психіатричної допомоги;
  • залучення до прийняття рішень пацієнтів та соціально відповідального бізнесу.

На саміті міністри охорони здоров'я та представники інших держав-членів ВООЗ з Європейського регіону підтвердили свою прихильність наявним резолюціям на всіх рівнях, пов'язаних з психічним здоров'ям.

“Ця зустріч стала важливою віхою на шляху до формування консенсусу стосовно Європейської рамкової основи для дій щодо психічного здоров'я на 2021-2025 рр. і резолюції за темою охорони психічного здоров'я напередодні 71-ої сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ і початку роботи Європейської коаліції з охорони психічного здоров'я”, - йдеться в повідомленні ВООЗ.

Пандемія COVID-19 ще більше підкреслила надзвичайну важливість психічного здоров'я та підвищила його значення в контексті глобальних дискусій. На прохання Європейського регіонального директора ВООЗ в лютому 2021 року була створена технічна консультативна група, до завдань якої входить надавати поради та рекомендації щодо ключових наслідків COVID-19 для психічного здоров'я населення, а також щодо найважливіших заходів, які держави-члени можуть прийняти з метою подолання цих наслідків. 

Серед найважливіших завдань визначено необхідність вчинити значущі дії для збереження психічного здоров'я на індивідуальному та суспільному рівнях у Європейському регіоні ВООЗ.

Читайте також:  Троє людей претендували на посаду заступника голови Нацслужби здоров'я України

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024