Лямбліоз — захворювання брудних рук

26 Липня 2021, 16:29
Лямбліоз — захворювання брудних рук 1886
Лямбліоз — захворювання брудних рук

Паразитарні захворювання залишаються одними з найпоширеніших у світі. 

89% усіх паразитарних захворювань припадає на долю гельмінтозів. За даними паразитологічного моніторингу, протягом життя практично кожна людина в нашій країні переносить паразитарне захворювання, причому — діти найчастіше, повідомляють на сторінці Рівненського обласного центру контролю та профілактики  хвороб.

Якщо про гельмінти (глисти) знає практично кожен з нас, то такі паразити, як лямблії, менш відомі. 

В Україні рівень захворюваності населення на лямбліоз залишається на високому рівні й цей показник перевищує у порівнянні з  провідними країнами Європи в десятки разів. 

За 5 місяців 2021 року по Україні зареєстрували 1574 випадки лямбліозу (3,77  на 100 тис. населення), проти  2195 захворювань (5,23 на 100 тис. населення)    аналогічного  періоду минулого року, показник знизився на 28,29%.

Зокрема в Рівненській області за 5 місяців 2021 року зареєстрували 127 випадків захворювання або 11,3 на 100 тис. населення. Порівнюючи з даним періодом 2020 року (220 випадків або 19,3  на 100 тис. населення)  показник  знижується на 42,27%, однак  перевищує  захворюваність по Україні в 2,5 раза. Серед дітей до 17 років за вказаний період  виявлено 106 випадків лямбліозу   (38.42 на 100 тис. населення), в тому числі 19 випадків серед дітей від 1 до 4 років (32,41 на 100 тис. населення). Захворюваність лямбліозом зберігає стабільно високі показники. Влітку питання зараження паразитами дуже актуальне, тому не буде зайвим  знати про інфікування лямбліями і заходи профілактики захворювання.

Лямблії є одноклітинними найпростішими організмами, які при попаданні в людський організм, паразитують у ньому. Найчастіше вони знаходяться у тонкому кишківнику, рідше — в 12-палій кишці, печінці й жовчному міхурі. 

  У більшості випадків, як підкреслюють медики, зараження лямбліями відбувається часто при ігноруванні особистої гігієни. Діти частіше заражаються лямбліями, ніж дорослі, особливо в колективах — дитячих садах, таборах відпочинку. Заразитися ними легко від тварин або зараженої людини, предметів побуту, якими користувалася не вимивши руки хвора людина. Лямблії досить живучі й здатні зберігати свої властивості, осідаючи в пилу, на ґрунті, на овочах і фруктах, у водопровідній воді навіть при її хлоруванні. Лямбліоз підступний тим, що може маскуватися під інші хвороби, особливо у маленьких дітей. Болі в животі, викликані продуктами життєдіяльності лямблій, приймають за харчове отруєння або кольки, гази, які часто турбують маленьких дітей. Ознаки зараження можуть взагалі ніяк не проявлятися. Іноді виявити інфекцію можна лише під час лабораторної діагностики. Проте, запідозрити зараження лямбліями допоможуть наступні симптоми:

  - поганий апетит і небажання приймати їжу

  - втрата ваги - людина худне без видимих причин

  - обкладений язик

  - висип на тілі

  - шматочки неперетравленої їжі в калових масах.

Небезпека лямбліозу в тому, що лямблії, потрапивши в кишківник, позбавляють людський організм поживних речовин, вітамінів, амінокислот. Особливо небезпечно це для дітей, оскільки вони починають худнути. Також це погано для загального розвитку дитини. Лямблії негативно впливають на захисні сили організму, послаблюючи імунну та нервову системи, вражаючи внутрішні органи - аж до серцевого м'яза і змінюючи склад крові. Тому при вищезгаданих симптомах важливо звернутися до лікаря і пройти обстеження. Фахівець може призначити загальний аналіз крові, УЗД печінки та підшлункової залози, аналіз калу на цисти лямблій. 

Щоб уникнути зараження будь-якими видами паразитів, і лямбліями в тому числі, важливо дотримуватися правил особистої гігієни та обробки харчових продуктів:

- ретельно мийте руки після відвідування туалету, повернення з вулиці, перед прийняттям їжі

- термічно правильно обробляйте продукти, особливо м'ясо і рибу, доводячи їх до повної готовності

- пийте тільки кип'ячену або очищену воду

- не купайтеся в забруднених водоймах і при купанні намагайтеся не ковтати воду. Після купання приймайте душ, періть речі для купання

- ретельно мийте фрукти і овочі перед їх вживанням

- позбавляйтеся від шкідливих звичок гризти нігті, ручки або олівці, стежте за дітьми, щоб вони не тягнули брудні руки і предмети в рот

- мийте руки, після контакту з тваринами і не забувайте регулярно давати препарати від глистів своїм домашнім вихованцям.

Отже, питання профілактики та ефективного лікування — основи боротьби з більшістю гельмінтозів надзвичайно актуальні. На сучасному етапі розроблено чіткі принципи лікування глистяних інвазій. По-перше, вибір антигельмінтного препарату потрібно проводити з урахуванням виду гельмінта. По-друге, терапія гельмінтозів має бути комплексною, тобто спрямованою не тільки на знищення гельмінтів, а й на ліквідацію наслідків їх життєдіяльності: алергізації, анемії, дискінезії жовчовивідних шляхів тощо.

Кожному треба пам’ятати, що дотримання елементарних правил особистої гігієни та харчування запобігає ризику зараження не тільки лямбліозом, але й іншими інфекційними та паразитарними хворобами.

Читайте також:  Як отримати ковідний сертифікат: нові електронні сервіси для українських пацієнтів

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024