Синдром діабетичної стопи загрожує ампутацією нижньої кінцівки

26 Липня 2021, 11:23
Роман Антощук 2150
Роман Антощук

Діабетична стопа – важке ускладнення цукрового діабету, що може спричинити втрату кінцівки, внаслідок розвитку цього процесу вражається спочатку шкіра, а надалі – нервові закінчення, м’які тканини та кістки стопи. 

Лікар-хірург Волинського обласного госпіталю ветеранів війни Роман Антощук захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук на тему: «Комплексна лікувальна тактика у попередженні незадовільних результатів хірургічного лікування гнійно-некротичних ускладнень синдрому діабетичної стопи», повідомляють на сторінці медичного закладу у фейсбуці. 

Лікар пояснює, що необхідно знати про діабетичну стопу тим, хто хворіє на цукровий діабет та як зберегти стопи здоровими.

«Одним із основних ускладнень, яке розвивається під час цукрового діабету є синдром діабетичної стопи, яке має наслідком гнійно-некротичні ускладнення. В госпіталь звертається чимало пацієнтів із цією серйозною патологією, тож я вирішив її більш ретельно вивчити для удосконалення лікування в нашому закладі, застосування найефективніших методик, адже наше завдання — максимально зберегти функцію стоп наших пацієнтів», — каже Роман Антощук.

 

Чим загрожує таке ускладнення цукрового діабету як діабетична стопа? 

Найважчий наслідок цього ускладнення — це повна ампутація нижньої кінцівки, втрата працездатності, надалі — неможливість пацієнта самому себе обслуговувати, а це тягар як для самого пацієнта, так і для родини. Тобто це проблема не тільки фізичного здоров’я, а й соціальна проблема. 

Дисертація – це 6 років кропіткої праці, але це ще й більш ранні напрацювання відділення хірургії. Завдання, які лікар перед собою поставив – щоб було максимум користі для пацієнтів, а також підвищення рівня надання допомоги в госпіталі до рівня найбільш передових клінік України.  

Якщо узяти дисертацію, в роботу включили 136 пацієнтів за 5 років. Це багато. Звісно, що лікувалося у відділенні більше, але зважаючи на те, що це була наукова робота, були визначені певні категорії людей, яких можна було включати та опрацювати усі їхні дані в цьому процесі.  

Що має знати пацієнт, в якого діагностовано діабетичну стопу, аби це ускладнення не призвело до ампутації? 

Насамперед якщо є цукровий діабет і є якісь проблеми зі стопами, обов’язково спостерігати за стопами має подолог – професіонал, який знає анатомію стопи, розбирається з нюансами догляду. Якщо правильно доглядати за проблемами стоп, вони не будуть прогресувати. 

Що призводить до діабетичної стопи? 

Неправильний догляд за стопами, неправильне взуття. Взагалі, комплекс проблем, які можуть бути в пацієнта, а це — не корегований  цукровий діабет, порушення гемодинаміки (кровообігу). Саме ці стани спричиняють прогресування патології. 

Які перші ознаки діабетичної стопи? На що потрібно звертати увагу, щоб не пропустити проблему на початковій стадії? 

При розвитку діабетичної стопи не обов’язково будуть больові відчуття, можливі різні форми, які можуть боліти або ж ні. Будь-які візуальні зміни на стопі є показами для звернення до хірурга, який займається лікуванням діабетичної стопи, або ж принаймні до подолога. Одразу звертатися до хірурга, який займається гнійно-некротичними ускладненнями не завжди доцільно, бо фізично неможливо усіх пацієнтів оглядати та спостерігати. Подолог може надати правильну допомогу при мінімальних проблемах. 

Правильний догляд за стопами для людини, яка хворіє на цукровий діабет – що він передбачає?    

Насамперед це правильне ортопедичне взуття. Також важливий догляд. Обробляти будь-які мозолі, нігті, допомагати при схильності до кератозу має подолог. Людям з діабетом потрібно обслуговуватись не просто в манікюрному кабінеті, а в більш спеціалізованих кабінетах, де вміють працювати зі специфічними  проблемами, зокрема і людей з діабетом. 

Наскільки актуальна проблема діабетичної стопи і загалом захворюваності на цукровий діабет?

Зараз у лікарні пацієнти від 20-25 років і старші. Багато пацієнтів із постковідним синдромом. Багато пацієнтів, які хворіли на COVID-19, мають вторинний цукровий діабет. Тому проблема набуває актуальності. В багатьох пацієнтів під час коронавірусної хвороби спостерігається підвищення рівня цукру крові. В деяких рівень цукру нормалізується, але частина пацієнтів залишається з цукровим діабетом. 

Які основні поради тим, хто хворіє на цукровий діабет для запобігання розвитку синдрому діабетичної стопи? 

Найперше і найголовніше – стежити за рівнем глікемії, контролювати дієту, щоб рівень цукру залишався в межах норми. Друга порада – завжди використовувати ортопедичне взуття, максимально зручне, яке не тисне і не натирає. В разі появи якихось ознак змін на стопах звертатися до спеціаліста, адже навіть невеличка ранка на стопі може призвести надалі до ампутації. Такі ситуації спостерігаємо неодноразово, коли невчасне звернення призводить до важких ускладнень і навіть високих ампутацій нижніх кінцівок. Саме тому  потрібно звертатися до фахівців, не чекати. Але найважливіша і основна порада — максимально чути лікарів і виконувати їхні призначення.

Читайте також:  Викликає опіки та алергію: чим небезпечний борщівник та як із ним боротися

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024