Щороку до обласної дитячої лікарні у Мукачеві з отруєнням медикаментами потрапляє до 25 дітей

19 Липня 2021, 11:21
Отруєння медикаментами 906
Отруєння медикаментами

Дітям до 14 років заборонили купувати медикаменти в аптеках. Від 16 липня почали діяти зміни до закону "Про лікарські засоби". 

Рішення ухвалили на засіданні Верховної Ради. Про це розповідає Суспільне.

Медична директорка обласної дитячої лікарні в Мукачеві Магдалина Семеняк розповіла: щороку з отруєнням медикаментами до них потрапляють до 25 дітей.

Ужгородка Крістіна Куртанич – мати трьох дітей. Другій її донці зараз 13 років. Про заборону продажу ліків дітям каже: «Якраз вчора чула. В мене доньці у вересні виповнюється 14 років. Як ставлюся? Вважаю, що це правильно. Дітям не потрібно дозволяти».

Завідувачка аптеки в Ужгороді Світлана Гудак розповіла: в перший день дії змін до закону до них не заходили діти, які хотіли купити ліки.

Якщо в нас виникнуть сумніви, ми можемо попросити якийсь документ, що посвідчує особу, і подивитися, який має вік покупець. Не можна відпускати ні рецептурні, ні безрецептурні засоби дітям до 14 років. Ми можемо відпускати засоби, які не є лікарськими засобами. Тобто біологічно активні добавки, якісь перев’язки, якісь гігієнічні пакети, зубні щітки, паски тощо, — розповіла Світлана Гудак.

 За цей рік до обласної дитячої лікарні із отруєнням медикаментами госпіталізували 8 дітей, розповіла медична директорка закладу Магдалина Семеняк За її словами, бувають випадки, коли самі батьки дають дітям більшу дозу, ніж потрібно.

Особливо це у маленьких дітей. Це передозування особливо Нафтизином у маленьких дітей: більше закрапують, і йде вже отруєння. Щорічно до нас діти потрапляють із отруєнням медикаментами. В середньому до 20-25 в рік. Ці діти потрапляють в інтенсивну терапію, де їм надають невідкладну допомогу. Стан їхній завжди важкий, — розповіла Магдалина Семеняк.

Відповідно до закону, ліки дітям та підліткам до 14 років заборонено продавати в аптеках. Також не можна доставляти замовлення із медикаментами, якщо клієнту не виповнилося 14.

Читайте також:  На Закарпатті офіційно підтвердили чотири випадки штаму «Дельта»

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024