Рівне: у «чорнобильській лікарні» існує проблема з ліками для хворих на муковісцидоз

17 Липня 2021, 15:27
Під час візиту голови облради до лікарні 2462
Під час візиту голови облради до лікарні

Голова облради Сергій Кондрачук з робочим візитом побував в Рівненському обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення. 

Це комунальне підприємство обласної ради, яке знають як «чорнобильську лікарню», повідомляють на сайті органу місцевого самоврядування. 

Тут передусім проходять діагностику, лікування та отримують профілактичні послуги ті жителі Рівненщини, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, а також хворі ендокринного профілю.

Щоб втриматися на плаву у процесі медичної реформи, підприємство розширило перелік послуг. Тут створили Центр розсіяного склерозу, а також відділення первинної медико-санітарної допомоги.

Як розповів директор диспансеру, депутат обласної ради Сергій Шевчук, з травня цього року у них працює чотири сімейних лікаря, які за два місяці роботи заключили 1310 декларацій з пацієнтами.

Утім перше, чим поцікавився голова Рівненської обласної ради у керівника, чи є борги із заробітної плати. На що Сергій Шевчук відповів, що колективу вдається працювати «в плюс», до того, навіть акумулювати кошти на розвиток підприємства.

Так, у 2020 році, коли через карантин диспансер майже не надавав послуг, тут частково зробили ремонт, за власні кошти придбали портативний УЗД-апарат, а цьогоріч – кисневий генератор. Однак існує потреба в сучасному діагностичному обладнанні. Тож лікарня сподівається на підтримку влади в цьому питанні.

Ознайомився Сергій Кондрачук і з роботою Центру розсіяного склерозу. У березні цього року депутати обласної ради виділили кошти, і в Центрі розпочалися ремонтні роботи. Позаяк більшість його пацієнтів – люди на візках, виникла необхідність переобладнати приміщення для людей з інвалідністю.

Водночас існує проблема щодо забезпечення хворих із розсіяним склерозом необхідними медикаментами. 

Так само критичною є ситуація з ліками для інших хворих, які також лікуються на базі «чорнобильської лікарні», — це пацієнти з діагнозом муковісцидоз. Сьогодні на Рівненщині виявлено 40 таких хворих. І якщо для 28 дітей через обласну програму «Діти Рівненщини» гроші на ліки передбачили, то 12 дорослих пацієнтів можуть залишитися без життєво необхідних медикаментів.

«Питання критичне, тож обласна рада в найкоротший строк повинна знайти вихід із ситуації», — зауважив Сергій Кондрачук.

Водночас у відділенні, де лікують хворих на муковісцидоз намагаються створити всі необхідні умови. У палатах пацієнти перебувають по одному, а діти разом з одним із батьків. Усе влаштовано так, щоб мінімізувати контакти хворих, передусім через коронавірус.

Послаблення карантинних умов і медична реформа розширили можливості для диспансеру щодо надання нових послуг. Окрім 5 пакетів, які вже фінансує НСЗУ, тут планують запустити роботу відділення реабілітації для хворих, які пережили інсульт. І вже почали ремонт на базі відділення неврології.

Читайте також:  Євросоюз затвердив рішення про відновлення вільного в’їзду з України

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024