Нові пакети послуг для пацієнтів: перитонеальний діаліз та психіатрична допомога від мобільних бригад

12 Липня 2021, 13:33
Нові пакети послуг для пацієнтів: перитонеальний діаліз та психіатрична допомога від мобільних бригад 882
Нові пакети послуг для пацієнтів: перитонеальний діаліз та психіатрична допомога від мобільних бригад

З 1 липня пацієнти з хронічними захворюваннями нирок та розладами психіки отримуватимуть гарантовану медичну допомогу за двома новими пакетами.

Один з ключових акцентів в Програмі медичних гарантій 2021 – наближення медичної  допомоги до пацієнта. Це робить медичну допомогу для пацієнтів доступнішою, якіснішою та безпечнішою, повідомляють на сайті НСЗУ. 

Тож з 1 липня пацієнти отримуватимуть гарантовану медичну допомогу за двома новими пакетами — «Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах»  та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами».

За статистикою, протягом 2019 року кількість пацієнтів, які потребують перитонеального діалізу, зросла майже на 7%.  Перитонеальний діаліз — це життєво необхідна для них процедура. Також дослідження останніх років вказують на вищі показники виживаності в перші 2-3 роки лікування у пацієнтів, які отримують перитонеальний діаліз в якості першого виду замісної ниркової терапії.

Перитонеальний діаліз є технічно простим, безпечним. А також найдешевшим та достатньо ефективним методом діалізу у пацієнтів. Клінічною перевагою перитонеального діалізу, є триваліше, у порівнянні з гемодіалізом, збереження  залишкової функції нирок у пацієнтів з хронічною хворобою нирок. Є також переваги цього методу і для людей з пересадженою ниркою. 

На лікування методом перитонеального діалізу за Програмою медичних гарантій-2021,  закладено понад 168 млн грн. Тариф на медичні послуги за цим пакетом, визначається як капітаційна ставка за одного пацієнта на день та становить 806 гривень за проведення постійного перитонеального діалізу, та 1 384 гривні за проведення апаратного перитонеального діалізу. На сьогодні, до Національної служби здоров’я України подали пропозиції 37 закладів. З них 25 вже очікують на проєкт договору.

Щодо пакету з психіатричної допомоги, яка надаватиметься мобільними мультидисциплінарними командами. Ця послуга ще більше наблизить психіатричну допомогу до пацієнтів із розладами психіки та поведінки. Адже вона розрахована на пацієнтів, які завершили лікування в стаціонарі. Завдяки цьому людина не перебуває у психіатричній лікарні тривало, а лише протягом часу, необхідного для стабілізації стану. А після повертається додому. І там не залишається напризволяще. Людиною опікується мобільна мультидисциплінарна команда.  Це допомагає особам з розладами поведінки і психіки адаптуватись до ритму життя в соціумі.

Таку мобільну команду не можна викликати телефоном. Направлення на отримання допомоги від команди можна отримати у лікаря-психіатра або у свого сімейного лікаря. Якщо у пацієнта розвивається раптове погіршення стану, яке загрожує його здоров’ю чи життю, то варто звернутися по екстрену медичну допомогу за номером 103. 

На надання послуг мобільними мультидисциплінарними командами, у рамках Програми медичних гарантій,  закладено 60 млн грн. Тариф на медичні послуги з психіатричної допомоги визначається, як глобальна ставка за 1 команду на місяць, та становить 50 535 гривень на місяць. Тобто стільки платитиме НСЗУ надавачу за кожну таку команду.

Впровадження цих нових пакетів сприятиме пацієнтоорієнтованості та сімейноорієнтованості на спеціалізованому рівні. Та значно поліпшить якість та ефективність медичних послуг для українських пацієнтів.

Читайте також:  Дефіцит йоду може призвести до порушень функції щитоподібної залози

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024